Noutăți
peste 40 de statui vivante prezentate în premieră și 20 de invitați străini din Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia și Rusia.
Evenimentul, ajuns la 6-a ediție, se va desfășura între 16 și 20 iunie în Grădina Casei Cesianu și în parcurile Crângași și Alexandru Ioan Cuza.
Teatrul Masca va aduce în prim plan peste 40 de statui vivante prezentate în premieră.
Dintre acestea, două îl vor omagia pe sculptorul Constantin Brâncuși.
Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit
__
more than 40 living statues presented for the first time by Masca Theater, as well as 20 foreign guests from the Netherlands, USA, Israel, Macedonia, Germany, Great Britain, Portugal, and Russia.
A new edition of the Living Statues Festival will take place at the Filipescu-Cesianu House in Bucharest, as well as in the capital’s Crangasi and Alexandru Ioan Cuza parks between June 16 and June 20.
The event will also honor famous Romanian sculpture Constantin Brancusi, especially as 2016 is the Brancusi Year.
The public will have free access to the festival.
Festivalul Internațional de Statui Vivante, ediția a VI-a
Este fără îndoială cea mai solidă ediție de până acum, atât din punct de vedere cantitativ cât și, mai ales, calitativ. Masca a acordat o atenție deosebită statuii vivante în această perioadă și a creat nu mai puțin de 40 în afara celor care se regăsesc în spectacolele care nu vor participa la festival.
Am deschis pentru prima oară, în mod hotărât ușa antrenamentelor noastre și unor tineri actori care lucrează sub stricta noastră supraveghere și care, suntem siguri, vor face o figură foarte bună în fața publicului.
Vom extinde această ediție în două dintre cele mai interesante parcuri ale Capitalei, Crângași și Alexandru Ioan Cuza, vom realiza o noapte a statuilor vivante la Casa Cesianu (Calea Victoriei) și vom face, tot cu ajutorul unora dintre statuile noastre, o reclamă cât se poate de activă, cu două zile înainte de începerea efectivă a festivalului, în foarte multe spații din București. Am invitat din străinătate să ni se alăture 20 de creatori de statui vivante foarte apreciați în țările lor și cu multe succese în palmares la diversele concursuri din Europa și din lume. Așa cum arată, FISV la această ediție se arată a fi o manifestare puternică și care, suntem siguri, va avea un imens impact. Bucureștii se număra printre puținele capitale din lume în care statuia vivanta are un astfel de eveniment.
Ediția a 6-a se petrece în anul Brâncuși și este firesc să amintească de marele sculptor și să-l aducem în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l pe el în atelierul din Paris și prin Rugăciunea, una dintre celebrele sale statui și o expoziție itineranta de modă creată în stilul Brâncuși.
Este ediția care impune prezența Teatrului Masca în spațiul statuii vivante, atât prin creațiile proprii cât și, mai ales, prin efortul de a transmite experiența proprie unora dintre actorii tineri, mărturie stând cursurile special organizate și participarea efectivă a acestor actori în cadrul festivalului.
Teatrul Masca va prezenta și două spectacole absolut speciale, realizate în tehnica statuii vivante, spectacole care definesc unicitatea stilului Masca, Zidul și Arca lui Lenin.
Festivalul Internațional de Statui Vivante susține București 2021 – oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro.
Organizator: Teatrul Masca
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, Primaria Sector 3, Primaria Sector 6 prin Centrul Cultural European Sector 6, Muzeul Municipiului București, Arcub
Co-finanțator (din încasările speciale ale Timbrului Teatral): UNITER
Recomandat de: Romania TV
Susținut de: TVR 2
Parteneri media: Radio 21, Bucuresti FM, Ziarul Ring, Curierul Național, Șapte Seri, Zile și Nopți, Yorick.ro, Revista Accente, PRwave.ro, Calendar evenimente, Woman2woman.ro, Lifeandthecity.ro, Redactia4fun.ro, Teatral.ro, Instilulmeu.ro, Senso TV, Teatrul.com, TV City, LaRevista.ro, Ziarul Metropolis
Teatrul Masca -România
BRÂNCUȘI
„Spre imensitatea văzduhului”, – aceasta este Pasărea mea.
RUGĂCIUNEA
Creată de Brâncuși ca o statuie pentru mormântul unui avocat din Ploiești, Rugăciune este de fapt un recviem dedicat amintirii și puterii de a nu uita!
DOMNIȘOARA HAVISHAM
Doamna Havisham își trăiește spulberatele-i amintiri de iubire între un album în care se află fotografia iubitului care nu a venit la nuntă, niște cărți de ghicit și două păpuțele, Mirele și Mireasa, luate de pe tort și al căror destin speră să-l dirijeze. Peste tot plutește pânza de păianjen a Morții!
TROLL ÎNDRAGOSTIT
În mitologia nordică, Trollul este o ființă supranaturală, care trăiește departe de oameni, ascuns în pesteri adânci. Trollul nostru este însă drăguț și simpatic și vrea musai să se însoare
RICĂ, FANTE DE OBOR
Rică, cel mai primă fante de Obor nu știe că îl pândește o primejdie de moarte!
PARASCHIVA
Distrus din cauza infidelității Paraschivei, Bărbatul își găsește refugiul în amintirea dureroasă a iubirii trădate, a sacrificiilor făcute pentru a o păstra și, desigur, în carafa de vin! Așa să pățească, pare a spune, cei care o vor mai iubi pe Paraschiva!
CONFUCIUS
Confucius, marele filozof chinez încearcă să vă spună că lumea poate fi frumoasă și bună!
POLIȚIST COLONIAL (
Undeva în India, un Polițist dirijează oamenii și mașinile și se gândeste la cea mai frumoasă femeie din lume!
FRIDA KAHLO
Frida Kahlo, pictorița sud americană, țintuită într-un scaun în urma operațiilor multiple suferite după cumplitul accident pictează și retrăieste clipele fericirii trecute!
DACTILOGRAFA
O dactilografă care nu știe să bată la mașină? Ce este așa de mirare? Este însă simpatică, știe să-și facă unghiile, să zâmbească frumos, să bea cafea și, dacă trebuie neapărat, poate să-și aducă aminte că odată, în vis, era cea mai grozavă și mai performantă dactilografă!
RAPUNZEL
Rapunzel îl iubește pe Prinț, acesta o iubește la nebunie și doar geloasa Vrăjitoare stă în calea celei mai frumoase povești de dragoste!
MIȚA BICICLISTA
A fost cea mai cunoscută și apreciată curtezană de lux a Bucureștilor anilor interbelici, a fost prima femeie din România care a mers cu bicicleta și căreia îi plăcea să facă baie la mare în costume extrem de sumare. Mița biciclista a fascinat gândurile bărbaților în acei ani extraordinari!
ÎNGERUL CĂZUT
Prăvălit pe o platetă străină și ostilă, Îngerul a obosit și aripile nu-l mai ajută. Parcă toate păcatele lumii s-au adunat să-i îngreuneze zborul.
BALERINA
O balerină este trădată în dragoste și dansul ei este trist și disperat. Va putea trece peste, va putea fi iar balerina de altădată?
ȚESTOASA LYN
O broască țestoasă imensă și bătrână fumează și retrăiește clipele fericite ale unei tinereți de care nu-și mai amintește!
DRAGONUL
Venit parcă din poveștile cele mai vechi, Dragonul nostru dansează și încearcă să fie cât mai înspăimântător, ca toți dragonii!
SOLDAȚII DE TERACOTĂ
Au aterizat cine știe cum în secolul XXI și, uimiți de tot ceea ce văd în jururl lor, fac ceea ce știu ei mai bine, se pregătesc de o luptă pe viață și pe moarte!
JAPONEZELE
Două gheișe într-un Pavilion de ceai? Ce poate fi mai frumos și mai gingaș!
COANA CHIRIȚA
Voinică și făra de griji, Coana Chirița se fardează, bea și fumează ca un turc!
ÎNGERUL NEGRU
Apărut din abisurile tuturor spaimelor posibile, Îngerul negru are în el totuși o frumusețe stranie!
CÂNTĂREAȚA DE OPERĂ
Là ci darem la mano, celebrul duet din Don Giovanni de Mozart pe care Cântăreața noastră încearcă să-l tălmacească de una singură!
OFELIA
Cuprinsă de cea mai adâncă tristețe, Ofelia spune lumii întregi : noapte bună, doamnele mele, noapte bună!
ANDROMACA
Frumoasa Andromaca, privește de pe zidurile Troiei lupta dintre Hector, soțul său și nemilosul Ahile și ar dori ca dragostea ei și nevinovăția copilului lor să-i fie sprijin și pavăză. Crud, destinul nu ține cont de rugăciunile ei fierbinți, iar Andromacăi nu-i rămâne decât o nesfârșită tristețe!
CHATERINE
Îndrăgostită nebunește de Heathcliff, Catherine se hotărăște să-i scrie cea mai frumoasă scrisoare de dragoste și își imaginează ca el este acolo, că o ia în brațe, că dansează împreună, că lumea pare și este nespus de frumoasă!
PĂLĂRIERUL AURIU
Un Pălărier auriu își poartă prin lume zâmbetul ciudat și firea pusă pe șotii!
DANSATOAREA DE TANGO
Un tango trist și pasional, o iubire pierdută și o dansatoare care încearcă să ne spună trista și nefericita ei poveste!
MADAME LUCOVICI
În 1828 Madame Lucovici deschide la București prima drogherie cu produse inventate de I. Miller. Cu dibăcie și mult zâmbet vinde : Doftorii care fac să înceteze îndată orice durere de dinți , Alifii de frumusețe,Plasturi pentru negi,Pomadă pentru mustțti castanii, negre și balane.
În ulița Franțuzească, sub casele doctorului Mihalache, zâmbea și vindea pomezi Madame Lucovici!
CUTIA MUZICALĂ
O adevărată Prințesă pare că dansează pentru liniștea voastră pe capacul unei cutii muzicale!
RICHARD AL-III-LEA
Lady Ann îl întâlnește pe Richard al III lea ucigașul soțului ei. Va reuși acesta să o cucerească?
CHELNERUL
Un chelner beat care știe step? Nimic mai simplu! Iată!
ȚIGANCA
Desprinsă din tablorile lui Grigorescu, o țigăncușă frumoasă foc va dansa și va încerca să vă ghicească partea și norocul!
ENDLESS DRESS ( spectacol în mișcare)
A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ
spectacol se tablouri vivante din povești celebre
SIGLA FESTIVALULUI
ZIDUL ( Eugen Fetescu, Cristina Panait)
ARCA LUI LENIN
Invitați din străinătate
JOHMNAN – Germania
Woody Pădurarul ,,,,Woody WOODMan,,
Simbioza omului cu natura poate fi posibilă. Woody Pădurarul este un caracter cu un costum de lemn, cărând un trunchi de copac ca și cum ar fi propriul lui Gepeto. Imediat după naștere, Woody a pășit în lume, explorând natura și luând legătura cu oamenii care îl înconjoară și stilul acestora de viață.
LEVEND THEATER – Olanda
Doamna Mina Lustruiește ,,Mina Polish,,
O doamnă amuzantă căreia îi place să curețe. În afară de lustruirea podelei, îi place de asemenea să își lustruiască audiența
Willem I
Primul rege al Olandei a fost Willem I. Acesta a servit între 1813 și 1840 cu mândrie și putere.
Regele Midas ,,King Midas,,
Regele Midas a fost legendarul rege al Phyrgiei. În mitologia greacă există legenda conform căreia tot ce atingea se preschimbă în aur. Din păcate, a sfârșit prin a se transforma el însuși în aur
MARICEL HARABAGIU – UK
Amiralul Nelson
Cel mai mare comandant naval al Marii Britanii, amiralul care a învins flotele franceze și spaniole în bătălia de la Trafalgar în 1805.
MILENA STOJCEVSKA – Macedonia
Balansare în castelul biciletelor ,, Swing into the castle of cycles,,
Un protest despre pierderea valorilor societății, ,,Balansare în castelul bicicletelor,, vorbește despre societate și cele mai simple acțiuni ale semenilor. Leagănul și bicicleta sunt simboluri ale lumii în care trăim, leagănul ca un îndemn de a ne păstra copilăria și inocența iar bicicleta ca un mod de a păstra curat aerul în orașele pline de grabă.
NEOMIE MAGGENI – Israel
Sincopă ,, Syncope,,
Sincopa, o figură unică ce vine din perioada medievală aduce laolaltă elemente muzicale care se combină într-un mod fabulos.
YVON HOLLANDER – Olanda
Omul pădurii ,, Mosman,,
Omul din mușchi este timid… Îi place să se scundă. În copaci, în iarbă sau oriunde în natură. Îl puteți zări?
O noapte la veneția ,, A night in Venice,,
Misterioasa doamnă a fugit de la un bal mascat din Veneția. E tristă. A fost părăsită de iubit? Veți dansa cu ea să îi ușurați durerea?
Psyche
Zeița sufletului, soția lui Eros, zeul iubirii
Van Der Werff
A fost primarul orașului Leiden (Olanda) care, în timpul invaziei spaniole când populația murea de foame și-a oferit trupul ca hrană pentru cetățeni.
STRAPAFOURD– Portugalia
Romeo și Julieta
Dragoste dincolo de moarte. Împietrit de sentimentul teribil al pierderii, Romeo își ține iubita în brațe… O îmbrățișare eternă care poartă dragostea dincolo de limitele timpului și spațiului
ROMAN ERMAKOV – Rusia
Câinele de pe altă planetă ,,Shaking Dog,,
Câinele se scutură de praful cosmic căzut de pe o planetă îndepărtată. Praful îl face un locuitor al planetei, dar el nu are habar despre asta.
MRIAM KLAASSEN – Olanda
Poveste de dragoste medievală ,, Medieval love affair,,
Cavalerul este îndrăgostit de ea… Îi va câștiga inima sau o vei face tu? …
ROBERT SHANGLE – SUA
Prima Întâlnire ,,First date,,
Nerăbdarea și stângăcia unei prime întâlniri…
ASPASIA– Olanda
Charlie Chaplin
Cine nu cunoaște figura simpaticului comediant al anilor 60-70? Personajul amuzant în miscări și apariție se întoarce!
Charlie Chaplin a fost un actor faimos care a stranit râsul doar prin expresia feței și mișcările sale. Inovația lui năstrușnică a fost bastonul. Și acum se întoarce pentru a arăta publicului din România cine a fost și pentru a-l face să râdă. Este o statuie, dar stați cu ochii pe el…poate se mișcă…
Florarul ,,The Florist,,
Florarul încearcă să-și vândă florile într-un mod fermecător. Dar în cele din urmă refuză și vrea să păstreze toate florile pentru sine însuși…
Evenimentele se desfășoară în aer liber, iar accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit.
Ediția 2016 se desfășoară în următoarele locații din București:
The Festival will take place from 16-20 june 2016 and will take place at:
-
Casa Filipescu Cesianu ( Calea Victoriei) – 16 iunie – orele 20.00-22.00
-
Parcul Crângași- 17-18 iunie – orele 17.00-22.00
-
Parcul Al. I Cuza – 19-20 iunie – orele 16.00-22.00
Invitatii
- Aspasia– Olanda Charlie Chaplin
- Aspasia– Olanda Floristul
- JOHNman – Germania Woody Pădurarul
- Levend Theater – Olanda Doamna Mina Lustruiește
- Levend Theater – Olanda Willem I
- Levend Theater – Olanda Regele Midas
- Maricel Harabagiu – UK Amiralul Nelson
- Milena Stojcevska – Macedonia Balansare în castelul biciletelor
- Mriam Klaassen -Olanda Poveste de dragoste medievală
- Neomie Maggeni – Israel Sincopă
- Rober Shangle – SUA Prima Intalnire
- Roman Ermakov – Rusia Cainele de pe alta planeta
- Strapafourd – Portugalia Romeo si Julieta
- YVON HOLLANDER – Olanda – Psyche
- YVON HOLLANDER – Olanda – Van Der Werff
- YVON HOLLANDER – Olanda -Omul padurii
- YVON HOLLANDER – Olanda -O noapte la Venetia
Teatrul Masca
- Cutia Muzicala
- Coana Chirita
- Soldatii de teracota
- Testoasa Lyn
- Dansatoarea de tango
- Dragonul
- Paraschiva
- Rugaciunea
- Mita biciclista
- Balerina
- Tiganca
- Dactilografa
- Trollul Indragostit
- Politistul colonial
- Frida Kahlo
- Brancusi
- Domnișoara Havisham
- Rica, fante de obor
- Andromanca
- Chaterine
- Chelnerul
- Confucius
- Îngerul Negru
- Japonezele
- Ofelia
- Palarierul Auriu
- Rapunzel
- Richard al-III lea
Vizitati-ne si pe pagina de Facebook a festivalului si Facebook Mihai Malaimare
hastag #FISV2016