Festivalul Internațional de Statui Vivante, ediția a VIII-a ( 2018)

 

FISV 2018 va avea loc în perioada 22-28 mai

the 2018 edition of the International Living Statues Festival that will take place between 22nd and 28th of May in Bucharest, Romania.

16 statui vivante prezentate în premieră de Teatrul Masca și peste 40 de invitați străini din Spania, Portugalia,Macedonia,Olanda, UK, Germania,Ucraina

Evenimentul, ajuns la 8-a ediție, se va desfășura între 22 și 28 mai în 5 locații din București. ( Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Grădina Cismigiu, Parcul Regele Mihai ( intrarea dinspre Sos. Nordului)

Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit!

Sponsor: KEIA
Partener: UNITER, Muzeul Municipiului București
Partener principal media: TVR
Partener media: Radio România Cultural, Radio România București FM, Yorick, Iqool, PRwave, eva.ro,catchy.ro

 

Statuia vivantă rămane pentru noi o temă de cercetare permanentă pentru că domeniul este cât se poate de vast iar soluțiile oferite de cei care s-au aplecat asupra lui sau de festivalurile locale sau internaționale se rezumă doar la câteva aspecte mai degrabă comerciale decât artistice.

Cercetarea noastră se îndreaptă deopotrivă asupra :

  • Machiajului
  • Costumului
  • Personajului
  • Subiectului

dar și asupra modului în care gestul definește starea, o provoacă, o face să apară. Publicul vrea spectacol iar asta înseamnă în primul rând conflict, un subiect care să fie cât se poate de inteligibil și care să ofere posibilitatea actorului să interacționeze cu spectatorii.

Fiecare ediție a avut câte o temă impusă, pe care ne-am asumat-o noi, cei de la Masca. Era imposibil să o solicităm invitaților noștri, dar interacțiunea dintre statuile noastre și cele ale lor a fost mereu cât se poate de interesantă, oferind publicului o paletă largă de exprimare în cadrul acestui fascinant discurs teatral.

Așadar, în ediția 2018 statuile Teatrului Masca se referă la “Strigătele Parisului” și își propune să aducă în spațiul Festivalului atmosfera colosală a Parisului sfârșitului de sec XVIII și începutul secolului XIX cu străzile pline de comercianți ambulanți și mai ales de strigătele acestora, un adevărat concert de o rară vitalitate. Atmosfera oarecum nostalgică va fi realizată prin tehnica statuii de porțelan, atât în ceea ce privește costumul cât și machiajul. Create de către scenografa Adina Mastalier care a folosit câteva substanțe cu totul speciale, costumele personajelor pe care le vom aduce în Festival sunt de o expresivitate extraordinară, suprafețele pe care se mișcă personajele sunt cât se poate de mici, iar din puctul de vedere al tehnicii de mișcare studiem folosirea stop cadrului activ și al miscării în ralanti.

Alături de statuile vivante ale Teatrului Masca vor participa la festival artiști internaționali cu numeroase premii la festivalurile de gen. Va fi diversitate, diferite feluri de a realiza spectacole ale acestei forme de manifestare teatrală.

 

Teatrul Masca

“Strigătele Parisului

  1. Vânzătoarea de chibrituri – Anamaria Pîslaru

                  Era întâlnită la încrucișarea străzilor și oferea, pentru câteva parale un pachet de chibrituri sau pietre de scăpărat. Tristă mai mereu, căci profitul era mic, șoptea uneori un refren la fel de nefericit ca propria-i privire:

Chibrituri, chibrituri, poate cumpărăți / Încerc să trăiesc cu banii ce-mi dați

Chibrituri vă vând, chibrituri luați /Aprindeți-vă focul, luați, nu plecați!

  1. DANTELĂREASA– Dora Iftode

Dantela a cucerit Parisul încă din scolul XVI. În secolul XVII, Colbert, celebrul ministru de finanțe al lui Ludovic al XIV lea a salvat producția franceză transformând-o într-o adevărată industrie. “La Paris poți fi sărac lipt dar trebuie neapărat să ai mănuși, chiloți de mătase și dantele” scria Mercier. În Faubourg Saint Antoine unde erau instalate, dantelăresele scriau cu degetele muzica firului de mătase!

  1. Vânzătorul de orvietan – Valentin Mihalache

Cunoscut în tot Parisul, un oarecare Christophe Contugi făcea din micul său comerț un adevărat spectacol. Medicamentul pe care îl vindea și pe care îl botezase singur Orvietan, ajuta la lecuirea tuturor bolilor din lume. “Am inventat cel mai bun leac / Nu-l are nimeni pe Pământ / Orvietanul nu e fleac / Vindecă tot, eu nu vă mint!

  1. Vânzătorul de panglici – Sorin Dinculescu

Panglicile au creat la Paris o adevărată frenezie, se puneau peste tot, pălării, haine, pantaloni, pantofi, de toate culorile și făcute din orice fel de material de la lână ordinară și până la mătase. Un vânzător de panglici era cu adevărat o apariție pe malurile Senei!

  1. Vânzătoarea de mături – Vera Brătfălean

Mături, măturici, pămătufuri, se plimbau pe străzile Parisului în căutarea celor care luptau cu praful și gunoiul din abundență la vremea aceea! Strigătul celebru : mătura, mătuuuuuuuraaaaa avea să fie cel mai longeviv, ajungând până în zilele noastre!

  1. Aprinzătoarea de felinare – Andreea Bănică

În nopțile fără lună străzile Parisului erau un adevărat coșmar! Au apărut întâi felinarele cu lumânări, apoi cele cu gaz iar arpinzătorul de felinare era una dintre cele mai pitorești figure pe care strada pariziană a cunoscut-o!

  1. Vânzătoarea de ouă – Cristiana Savu

 În fiecare dimineață strigătele ei anunțau micul dejun și o nouă zi pentru toată lumea, săraci și bogați! Ouă albe, ouă roșii făceau deopotrivă celebra omleta pariziană!

  1. Cântăreața – Alina Bondoc

Se cântă pe străzile Parisului despre orice, despre crime, despre execuții, despre iubire, se cântă cu tristațe, se cântă cu voie buna din acordeon sau din vioară Glasurile cântărețelor umpleau clipele Parisului ca un fel de știri cântate!

  1. Vânzătorul de cutii – Ionuț Ghiorghe

Pitoresc la înfățișare, vindea cutii de toate dimensiunile și culorile! Cartonul era materialul casnic cel mai folosit atunci și a răscoli prin grămada de cutii pe care o purta  cu el era o adevărată încântare! Domnișoare, domnișoare/ Am cartonul cel mai mare/ Pentru tot felul de doamne/ Cartonașul meu nu doarme!

  1. Spălătoreasa – Alina Crăiță

O, ce figură pitorescă pe malurile Senei! Nicăieri în lume nu se spalau atat de multe camasi ca la Paris! Dar, daca trec de cateva ori prin mana spalatoreselor guralive camasile devin biete carpe de vase. Gurese ca niste vrabii se certau cu trecatorii, iar cand nu-i dovedeau cu vorba isi ridicau poalele aratandu-le fundul!

  1. Vânzătoarea de dulciuri – Laura Dumitrașcu Duică

Multă vreme necunoscut, apoi importat din Indii, zahărul a devenit un bun comun abia din secolul XV când a început cultivarea trestiei de zahăr în Franța și Spania. În secolul XVIII erau denumite cu termenul de confiture cam tot ceea ce era dulce, gemuri, dulcețuri, jeleuri, marmalade, siropuri. La colț de stradă sau în magazinașe cochete, dulcele făcea parte din viața de zi cu zi a parizienilor!

  1. Vânzătorul de oale și tigăi – Mario Garcia

Uneori artizani recunoscuți, dar cel mai adesea niște cârpaci, colindau Franța vânzând și reparând tigăi și oale. Aveau un fluier cu care își însoțeau strigătele adesea cu două înțelesuri: Domnișoara strigă satul/ Că tigaia-ți s-a stricat /Iată a venit băiatul/ Și repară tot ce-i spart!

13.   Vânzătoarea de pește – Cristina Panait

Erau cunoscute în întreg Parisul ca fiind cele mai vulgare, bețivance desăvârșite, bătăușe și  slobode la gură cât încape. Peștele era însă o mâncare căutată așa că lumea accepta ca fără vânzătoarele acestea îngrozitoare n-ar fi avut nici pește și nici fructe de mare. Așadar “hai la pește, măi!”

14.  Modista – Maria Panainte

Tânără, frumoasă, iubește florile și pălăriile de paie pe care le garnisește cum știe ea mai bine. Și uneori, când este singură în atelier, pălăriile și florile devin oameni și lumea sclipește ca aripile unui gingaț fluture.

15. Plăpumăreasa – Daciana Voinescu

În zilele de vară, în colțuri dosite și la adăpost de razele soarelui și praful drumului, o femeie desfăcea și refăcea saltelele simțindu-se ca un demiurg care construiește și distruge destine! Când visurile ei se destrămau din cauza unei înțepături în acul curbat viața revenea la griul urât și murder al saltelelor la care lucra.

16. Vânzătorul de otravă pentru șobolani – Andrei Costin

Urât, misterios însă, un om își purta pe străzile Parisului, ascunsă în sticluțe colorate teribila otravă pentru nu mai puțin îngrozitorii șobolani  care cutreierau orașul în lung și în lat. Vânzările mergeau bine, atunci ca și acum șobolanii își vedeau de treaba lor, prea puțin sensibili la leacuri de acest fel.

“Pentru șobolani cât vaca o pisică nu e bună/ Doar otrava mea minune șobolanii ți-i adună”.

Invitați

Portugalia: Helena Reis & Ana Torrie – Mr. Chocolate

Olanda: LevendTheater – Goddess of Agriculture, Heart Conquering, Mademoiselle Perfume, Prince Charming, Snow-White, The Angel, The Host, The Photographer

Olanda: Beeldje.nl-  Persefona,  Fille,  Mary Poppins

Olanda: PaSSaR Performing Arts Water carrier , Meditating Buddha

Ucraina: Artel MYTH  – Mr. Showtime, Mr.&Ms. Steam, Governor, One day in the life of Ucrainians, Concordia, B-Boy, Yaroslavna, Levitating Alladin, Kosak

Germania: JohnMan– Candy Man

Macedonia: Teatrosk Theatre – Double Bass

Spania: Marta Teresa da Rocha – Music Box

Spania: Alucinarte Animacion  Teatral – The Odd Lady, The Secretary, Neptune, The Photographer, The Painter, The Angel, The Cyclist

Spania: Gardeners Theatre –  Rosita

Spania: Antonio Santos – Guitar Hero

Spania: Francisco Aguado Añonuevo –  Manuscrito

Portugalia:  Nuno Faria-   Fernando Pessoa,  Carlos Ferreira –  Eca de Queiroz, Susana Sousa  Duchess , Carolina Dias Selling Portuguese, Strapafourd – Cabaret

UK: David French – He who is Red

22 mai, orele 20.00-22.00  – Noaptea Statuilor Vivante – Grădina Casei Filipescu Cesianu

23-24 mai, orele 18.00 -22.00 – Grădina Cismigiu

23-27 mai, orele 18.00-22.00 – Teatrul de Comedie ( Centrul vechi)

25-26 mai, orele 17.30 -22.00 – Parcul Alexandru Ioan Cuza

27-28 mai ,orele 17.30 – 22.00 – Parcul  Regele Mihai ( Herăstrău Roata Mare)

Your Full Name (required)

Name of performance (required)

Your Email* (required) (*if represented by an agent provide agent's info)

Your Telephone Number* (required) (*if represented by an agent provide agent's info)

If represented by agent provide contact name:

Number of artists

Number of Crew (tech/others)

Travelling from:

Travel options:
AirplaneTrainCar/MinibusBusMinivan/Truck/Lorry (for set&props)

Rooming list:
Double rooms (1queen size bed / room):
Twin rooms (2 beds / room):
Single rooms (1 bed / room):

Technical info 1:
Minimum space size required: (metres) x (metres)

Technical info 2*: (*if yes, specify requirements)
Sound:

Technical info 3*: (*if yes, specify requirements)
Lights

Short performance description:

Photos (.jpg only, max. 1Mb/file upload - if bigger please provide download/view link):



URL for download/view photos:

Video (max. 5Mb upload - if bigger please provide download/view link):

URL for download/view videos:

Additional info:

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate