Festivalul Internaţional de Statui Vivante

În ansamblul artelor străzii, statuia vivantă ocupă un loc aparte. Misterioasă, surprinzătoare, amuzantă adesea, profundă uneori, statuia vivantă nu poate fi ocolită, atrage privirile ca un magnet, incită la comentarii, propune meditații asupra condiției umane și nu poate fi uitată niciodată. Orice turist care a trecut prin Barcelona va povesti cu siguranță că s-a plimbat și a admirat statuile umane de pe celebra La Rambla. Stranie putere trebuie să aibe această statuie vivantă ca să se vorbească despre ea atunci când ai drept concurență teribilă realitatea Gaudi de exemplu!

Așadar, ce este o statuie vivantă?

În aparență răspunsul este cât se poate de simplu, este un actor care, costumat și machiat în așa fel încât să imite o statuie, este capabil să stea nemișcat mai mult timp încât publicul să poată fi indus în eroare. Este însă un răspuns incomplet căci nu ia în considerare arta acelui actor, antrenamentul său specific, capacitatea ieșită din comun de a interrelaționa cu publicul, de a improviza, rezistența călită în lungi și obositoare antrenamente și, nu în ultimă instanță, bucuria de a oferi publicului un subiect cât mai interesant de meditație, de descoperire, de întâlnire cu propria sa capacitate ludică.

Statuia vivantă este o formă super concentrată de teatru stradal, este clipa în care un actor trece examenul rampei și devine maestru. În periplul destul de aglomerat al deprinderii meșteșugului scenei se întâlnesc numeroase etape, una mai interesantă decât alta, fiecare în legătură strânsă cu toate cele de dinainte. Ei bine, statuia vivantă are același traseu, este un fel de ediție prescurtată a artei de a fi actor, sau, mai degrabă este demonstrația pe care un mare actor o poate face către eventualii săi discipoli. Statuia vivantă este semnătura de mare maestru pe care breasla o poate accepta din partea unui actor ajuns la limita posibilităților sale.

În acest sens organizarea acestui Festival de către Teatrul Masca este un lucru absolut firesc ținând cont de preocupările noastre, de întreaga evoluție a teatrului nostru, de discursul socio cultural asumat și de importanța pe care o acordăm de mai bine de două decenii descoperirii și impunerii unui stil pedagogic propriu. Teza statuii vivante este parte componentă extrem de serioasă a discursului nostru pedagogic și lucrurile cu care venim noi revoluționează viziunea general acceptată. De altminteri, pe plan european, asistăm la o luare de atitudine cât se poate de serioasă la adresa modului peiorativ în care a fost tratată această soluție de teatru stradal. La Barcelona, la Roma, administrațiile locale discută cât se poate de serios și decid limitarea prezențelor stradale sau selectarea lor pe criterii profesionale drastice în așa fel încât prezența diletanților să fie limitată sau interzisă. La Arnhem se derulează un Festival care își asumă condiția de competiție mondială în domeniu și acest lucru impuneinclusiv niște standarde care ar trebui să devină elemente obligatorii pentru profesioniștii acestui stil teatral.

De ce facem un festival dedicat “statuii vivante”?

Iată o întrebare care necesită un răspuns trimis publicului nostru ori de câte ori jucăm un spectacol realizat în acest stil pentru că “artele străzii” constituie un concept relativ nou și care încă are nevoie de clarificări pentru a se poziționa ferm în lumea atât de generoasă dar conservatoare a artei.

Teatrul stradal, așa cum am mai spus și în cărțile mele, este parte componentă a fenomenului apărut relativ recent, “artele străzii”, iar în interiorul său, statuia vivantă este momentul de vârf, punctul culminant, apanajul marilor actori, un echivalent al one man showului din teatrul așa zis tradițional.

Chiar dacă o vedeți “făcută” de amatori pe străzile tuturor capitalelor lumii, statuia vivanta este în opinia mea  atributul artistului adevărat, al aceluia care știe și poate să se exprime concis, profund, emoționant, în limitele unei tehnici cu totul speciale și să comunice publicului o poveste care să încerce măcar să schimbe mentalități, să modifice lumea. Confiscată practic de amatori fără talent, de cerșetori și impostori, statuia vivantă a început să fie alungată de pe marile bulevarde căci nu sunt tolerabile agresiunea impotriva turistilor, cerșetoria mascată sau pur și simplu prostul gust.

Este momentul ca artiștii adevărați și mai ales actorii profesioniști să intervină, să-și adjudece “statuia vivantă” și să ofere publicului adevărate bijuterii stradale. În plus, față de toți ceilalți, Masca propune statui care vă vor emoționa până la lacrimi, statui capabile să spună o poveste care să stârnească bucurie și liniște în sufletele celor care le vor privi pentru ca apoi să vă invite la spectacole de sine stătătoare, în care, în conformitate cu o dramaturgie cu totul specială, veți pluti în universuri neatinse până acum de “teatrul de tip tradițional”.
Statuia vivanta este un miracol pe care trebuie neapărat să-l descifrați! (Mihai Mălaimare)

Ediţia I

10-13 iunie

Ediția I a Festivalului Internațional de Statui Vivante a avut loc în perioada 10-13 iunie 2014 în Parcul Herastrau.

Prima Ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante  organizat de Teatrul MascaPeste i-a avut  ca invitaţii pe Silence Teatro (Italia), Shadows (România) şi Teatrul Akt (Polonia). Peste 60 de statui vivante au transformat aleile  Herăstrăul în La Rambla Bucureştiului.

După ce doi ani la rând am fost invitați cu spectacolele noastre la Festivalul Culturii Romane din Polonia, a fost  rândul nostru să fim gazdă pentru o trupă poloneză. În cadrul FESTIVALULUI DE LIVING STATUES, i-am avut în mijlocul nostru pe cei de la Teatrul Akt, cu spectacolul THE CURATOR’S DREAM.

Trupa Shadows Art  a luat nastere in primavara anului 2006, din dorinta membrilor fondatori de a crea si experimenta o atmosfera plina de spirit de echipa si unitate, arta neconventionala si pasiune pentru spectacolele de strada. Fiind totul intr-un stadiu care presupune experimentul , au incercat prezinte elemente cu care erau deja familiarizati – teatru, dans – alaturi de arta circului; astfel, au descoperit o noua forma de expresie ce imbina toate artele spectacolului si duce la un rezultant incitant pentru public si provocator pentru ei.

Actorii de la SILENCE TEATRO din Italia au susținut pentru publicul bucureștean spectacolele LIKE ANGELS FROM HEAVEN și BAROQUE SUGGESTIONS.

Tot în cadrul acestui festival, Teatrul Masca a prezentat o serie de spectacole de statui vivante printre care: PAVILIONUL DE CEAI,PLIMBAREA,BICICLISTUL AURIU și BICICLISTUL MOV, FUGA DE BACH,  BEȚIVUL ADORMIT, PĂLĂRIERUL etc.

Ediţia a II-a

1-4 iunie

Ediția a II-a a Festivalului International de Statui Vivante a avut loc în perioada 1-4 iunie 2014 în Parcul Herastrau.

A doua ediție a Festivalului International de Statui Vivante a stat sub semnul lui Caragiale, având ca motto fraza:“Simţ enorm şi văz monstruos”.

În premieră în spațiul teatral românesc, opera lui Caragiale a fost  adusă în scenă prin tehnica Living Statues prin două spectacole:  “O scrisoare pierdută” și  “O noapte furtunoasă,,

 La această ediţie au participat trupe din Marea Britanie, Germania, Italia, Olanda şi România cu spectacole care combină elemente de pantomimă, comedie, dans şi animaţie.

 Chris Channing –  Italia-   mim, actor, designer şi regizor- a lucrat în teatrul modern şi clasic atât în Anglia cât şi în teatrul de cabaret la Paris. Este singurul performer profesionist din Europa specializat în interpretarea portretelor din arta clasică, momente pe care le-a adus la o formă de artă în sine. In afara prezentelor nenumarate ca invitat in festivaluri din Europa si dincolo de granitele acesteia, Chris Channing este prezent in mod frecvent la vernisaje de galerii de arta, seri de gala sau emisiuni de specific ale televiziunilor italiene.

  Chris Channing reprezinta singurul performer profesionist din Europa specializat in interpretarea portretelor din arta clasică, momente pe care le-a adus la o forma de artă în sine În cadrul festivalului a prezentat un spectacol plin de sensibilitate și har, THE GUARDIAN ANGEL.

 Francesca Krnjak -Olanda   un artist complet cu peste 10 ani de experienţă în artele pe care le practică. Se implică activ în spectacolele clasice şi experimentale pe care le produce. Filonul central al propriei experienţe este constituit de fuziunea dintre teatru, teatru de stradă şi dans. Dintre festivalurile la care a participat sunt de mentiont Ferrara Busker Festival (Italia), Pflastersperktakel (Austria), Street Life (Germania), Sharp Sharp (Berna), Pennabilli (Italia), Osjiek Festival (Croatia), World Statue (Olanda), Varazdine Festoival (Croatia). Costumele speciale şi imagistica poetică adaugă acea nuanţă de delicateţe oricărui eveniment la care participă.

Compania Metrocollis  – Germania  compania de teatru cu sediul la Berlin, captiveaza publicul de oriunde printr-o singura mare pasiune: pantomima!

In ultimii 15 ani au lucrat la dezvoltarea unor proiecte diverse, de la spectacole de interior la cele de exterior, de la momente scurte de pantomima pana la productia de avengura pe care o reprezinta numarul nostru cu roboti. Pastrand nota minimala a costumelor si decorului, s-au concentrat pe ceea ce defineste in esenta pe mim, pe tehnica si capacitatile corporale care sunt la fel de importante ca povestea in sine.

Nenumaratele reprezentații pe care le-au susținut în jurul lumii sunt garanția faptului că sunt pe drumul cel bun.

 Compania Bash Street Theatre -Anglia  s-a lansat în anul 1991 în Morlaix, în cadrul Festivalului Internaţional de stradă  Les arts dans la Rue. Prima reprezentaţie – o compilaţie de momente de comedie mută, acrobaţii de circ şi muzica intrepretată  live – a fost atât de bine primită încât stilul abordat în acel moment s-a impus ca definitoriu pe parcursul ulterior al trupei.

Statui Vivante Beeldje.nl Pop-art: Kiss – Olanda un spectacol prezentat de Organizatia de Statui Vivante Beeldje.nl din Olanda. De-a lungul timpului au participat la numeroase festivaluri  câștigând nu numai simpatia publicului dar și numeroase premii.

Statui Vivante Beeldje.nl Terra -Olanda  Impresionant, straniu, vulnerabil, amuzant. Un spectacol care se agață de tine și te face conștient.
În piatra aparent lipsită de viață geme un nesatisfacut foc lăuntric.  Șase ființe animate sunt învelite de o crustă dură și rece.  Învolburate, amestecate emoții străpung lava întărită. INEVITABIL. În dansul lor pietrificat se citește pofta de a fi vii. OMUL, ca imagine în oglinda a privitorului. UNIVERSAL, ca legătură cu originea – PĂMÂNTUL. Totul se desfășoară într-un peisaj sonor de o intensitate dătătoare de speranță…

Henry White Italia a devenit o statuie vivanta asumându-și intrepătrunderea propriilor pasiuni: scrisul, cinematograful, istoria costumelor din perioada barocă, meditația spirituală și Tai Chi Chuan. Reprezentațiile sale fac apel la statui albe, de marmură, inspirate din repertoriul bogat al statuilor din piețele și palatele italiene. Tehnica sa se definește prin căutarea sistematică a MATERIALULUI, a trucului definitoriu, al testului și texturii, a personajelor și tipologiilor din arta figurativă europeană.

Trupa Shadows Art România a luat naștere în primăvara anului 2006, din dorinta membrilor fondatori de a crea și experimenta o atmosferă plină de spirit de echipă și unitate, arta neconvențională și pasiune pentru spectacolele de stradă. Fiind totul într-un stadiu care presupune experimentul, au încercat să prezinte elemente cu care erau deja familiarizati – teatru, dans – alături de arta circului; astfel, au descoperit o nouă formă de expresie ce îmbină toate artele spectacolului și duce la un rezultant incitant pentru public și provocator pentru ei.

Copiii care au urmat cursuri de actorie în cadrul Teatrului Masca au scos pe rampă din cărţile de poveşti Personajele Copilăriei, invitând trecătorii la un moment plin de dulceaţa inocenţei.  Alice din Ţara Minunilor a băut din licoarea magică „ Fă-mă mare !” şi poate lua cheia pentru a deschide uşa în timp ce Frumoasa din Pădurea Adormită, Hensel, Gretel şi Ariel o aşteaptă pe vrăjitoarea cea bună să le dea viaţă cu bagheta ei magică…

Ediţia a III-a

 21-24 iunie,

Ediția a III-a a Festivalului Internațional de Statui Vivante a avut loc în perioada 21- 24 iunie 2013 în Parcul Herăstrău.

Şi-a propus să arate bucureştenilor şi nu numai fie şi măcar o parte din faţa nevăzută a splendorii unei capitale prin care trec straniile fire ce unesc civilizaţiile estului şi ale vestului.

În cadrul acestei ediţii spectatorii s-au întâlni cu ecouri ale mai multor perioade din istoria capitalei noastre, de la jumatatea secolului al XIX lea şi până în prezent, veţi descoperi cu emoţie destine ale unor ilustre personalităţi culturale, totul prin intermediul spectacolelor de statui vivante .

Invitaţii din Anglia, Olanda, Bulgaria, Rusia si Ukraina, mulţi dintre ei campioni ai unor concursuri de prestigiu în domeniu vor aduce cu ei povesti despre oamenii marilor orase implinind in mod fericit alura Bucurestiului, un oras care merita cercetat cu dragoste, atentie si respect pentru a-i putea descifra povestile. Si pentru a-l iubi.

IZABELA WALKOWIAK– Bristol, Marea Britanie cu spectacolul Steampunk Lady

ASHTON KA – Bulgaria cu spectacolul Kiro the Postman

KSENIIA BOLHAROVA– Ucraina,  cu spectacolul Alien

ANDRII KYRYLCHUK si ARTHUR GULKO –  Ucraina, cu spectacolul Paperman

JAIRA – Ucraina, cu spectacolul Golden Classics

ROMAN ERMAKOW – Rusia cu spectacolul Live sculpture

MARICEL HARABAGIU – Marea Britanie, cu spectacolul James Joyce

“Cu bastonul prin Bucuresti” – titlul unei carti scrise de poetul Tudor Arghezi – devine motto-ul editiei a 3-a a Festivalului International de Statui Vivante.

Ediția a IV-a

7-9 iunie

Ediția a-IVa, a Festivalului Internațional de Statui Vivante a avut loc în perioada 7-9 iunie 2014 în Parcul Herăstrău.

Spaţiul dintre Intrarea Charles De Gaulle şi Expo Flora a fost populat de cele 23 de statui şi grupuri statuare Masca şi cele 10 ale invitaţilor străini, mulţi dintre ei campioni naţionali sau mondiali ai stilului. Partea aceasta a parcului Herăstrau a vibrat într-un mod cu totul special în zilele de 7-9 iunie, căci statuile, aidoma unor cutii muzicale si-aur urmat destinul trăind cu pasiune fiecare povestea sa. Spectatorii s-au aflat pentru cateva zile ca într-un muzeu în care, noaptea, exponatele prind viaţă şi vorbesc toate deodată, fiecare cu fiecare şi toate deopotriva cu voi, spectatorii. O sarabandă a poveştilor, care mai de care mai frumoase, a clinchetelor de glasuri venite parcă dintr-o lume paralelă, a bucuriei de a fi, pentru câteva clipe sau minute în atenţia voastră şi a lumii întregi.

Participanţi români

STATUI VIVANTE / GRUPURI STATUARE  prezentate în cadrul festivalului de actorii şi colaboratorii Teatrului Masca

LILIACUL

MARRY POPPINS 

GHICITOAREA

ANTICARUL ALCALAY

LICEENII

RICHARD al III-lea

ROMEO SI JULIETA

LACĂTELE DRAGOSTEI

TANGO

CEZAR

BEȚIVUL

PIRAȚII DIN CARAIBE

ȚIGANCA

PĂLĂRIERUL

FALSTAFF

PARDESIILE

STATUILE

BICICLISTUL AURIU

SAMURAIUL

COȘARUL

CHIRIŢA

ALERGĂTORUL 

ÎNGERUL

Participanţi străini

SILENCE THEATRE ( Italia) – Spectacolul  White signs

BART FASEUR  – Compania LIVING SCULPTURE BEELD THEATER (NL) – Spectacolul  Cameramanul

MINCO RICHARD & RENSKE POLMAN – Compania BEELDJE.NL (NL) – spectacolul Mr şi Mrs Edison

KRIST DOO  – Compania TOTAL THEATER (NL) – spectacolul Ţâfnosul

LEVEND THEATER (NL) – spectacole:  Odorul mamei ,  Conexiune nepotrivită,  Magicianul, Pescarul de scoici,  Regina fluturilor

MARICEL HARABAGIU (UK) – spectacolul Futbolistul

Ediția a V-a

30 mai-1 iunie

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE STATUI VIVANTE, ediția a-V a, a avut loc  în perioada 30 mai – 1 iunie 2015, în Parcul Crângași

Statuile vii au vrut să fie respectate și s-au mutat  în Crângași!

Cu această editie, a -V a, într-un an aniversar când Masca a implinit  25 de ani de existență, am  revenit la misiunea noastră apostolică, aceea de a genera act de cultură autentic pentru oamenii care au cea mai mare nevoie de teatru, cartierele depărtate de centrul Capitalei. Anul acesta au  fost cartierul Crângași și sectorul VI, adică locul în care suntem bine primiți, respectați iubiți și așteptați. Ediția aceasta a adus pe scenele amplasate în Parcul Crângași  multe statui vivante venite din străinătate, dar și peste 20 de statui și grupuri statuare create special de Masca pentru această ediție. Publicul a putut admira, alege și aprecia căci a avut de unde, dar mai ales a putut vibra alături de poveștile fascinante, tulburătoare adesea ale statuilor unei ediții pe care ne-am dorit-o mai presus de toate cele anterioare. Am avut de partea  noastră vremea, un parc frumos și plin de verdeață, un public generos , într-un număr covărșitor și, încă o dată spun, respectul  și admirația edililor sectorului VI care  ne-au  așteaptat și ne-au sprijinit cu devoțiune și profesionalism.

          30 mai-1 iunie, celebrul bulevard barcelonez La Rambla, cunoscut mai ales pentru statuile sale vivante, s-a mutat în București, în Cartierul Crângași!

 

Organizat cu sprijinul Primăriei Sector 6, prin Centrul Cultural European Sector 6
Co-finanțat de UNITER, din încasările speciale ale timbrului teatral
Partener media oficial: TVR

Participanși

Teatrul Masca -România

TITANII 

GÂNDITORUL DE LA HAMANGIA

LOVE STORY (MĂȘTILE LARVARE)  

MENUET (CONTELE ȘI CONTESA)

 LA FEREASTRĂ UNDE DOARME O PISICĂ

SEDUCTIE

FLUTURII

BUCATARUL

OMUL CACTUS

PIERROT LUNATECUL

DOI CLOVNI DE FĂINĂ

CE MINUNE ESTE IUBIREA …,

REGINA MARIA A ROMÂNIEI

ÎNGERUL CAZUT

PARTIDA DE CRIKET

SANTA LUCIA

FEMEILE DE LA BAR

PĂPUȘILE

INGERUL

CLOVNII ALBI

FIGARO

ÎNGERUL ALBASTRU

SUNETUL MUZICII

MUZICA PĂMÂNTULUI

BAROC

Invitati din străinătate

 

Antonio Gomes Dos Santos – Portugalia–  STATIC

Ashton Ka (Nadejda Goncheva) – Bulgaria – BRUTARUL

Henricus Wilhelmina Antonius JansHendricus  Reinier Van Dam, Aspasia  Art of  Entertainment– Olanda– GEMENII QIN

Carlos Manuel Marques Ferreira – Portugalia– PERSONAJ ISTORIC

Artur GulkoAndrii Kyrylchuk , Mim Theatre IFUkraina– CAZACI

Helena Reis Correia Leite, Samuel Olivier Buton-  Portugalia – PE DOCURI

Loek Meijer, Christian DolLevend Theatre – Olanda– MAGISTRUL, CHELNERUL

Katarina  Theresa Schmidt Ferreira, Luis Almeida da Fonseca, Quideia Portugalia– CUPLUL DE CIOCOLATA

Catharina Helena  Margaretha Rook, Afke Westdjik , BEELDJE.NL -Olanda – ODĂ UNEI GOSPODINE

Milena Stojchevska – Macedonia  –  DOUĂ PĂPUȘI

Pieter  Michiel Neeskens , Supco events, Belgia– ELOGIU NEBUNIEI

Ana Cristina Azevedo Torrie-  Portugalia – FLAUTISTA DIN HAMELIN

 

Program

SÂMBĂTĂ 30 MAI

Ora 17.00-17.40; 18.00-18.40; 19.00-19.40 TITANII, GANDITORUL DE LA HAMANGIA, LOVE STORY, MENUET, LA FEREASTRA UNDE DOARME O PISICA, SEDUCTIE

Ora 17.00-17.40; 18.00-18.40; 19.00-19.40, 20.00-20.40   FLUTURII, BUCATARUL, OMUL CACTUS

Ora 17.20-18.00; 18.20-19.00; 19.20- 20.00; 20.20-21.00  PIERROT LUNATECUL , DOI CLOVNI DE FAINA, CE MINUNE ESTE IUBIREA …, REGINA MARIA A ROMANIEI, INGERUL CAZUT, PARTIDA DE CRIKET, SANTA LUCIA

Ora 17.40-18.20, 18.40-19.20, 19.40-2o.20, 20.40-21.20 FEMEILE DE LA BAR, PAPUSILE, INGERUL, CLOVNII ALBI, FIGARO, INGERUL ALBASTRU, SUNETUL MUZICII, MUZICA PAMANTULUI

Ora 21.00– BAROC

Invitati straini

Ora 21.30-22.10  – ODA UNEI GOSPODINE,  PERSONAJ ISTORIC ,CUPLUL DE CIOCOLATA, BRUTARUL , FLAUTISTA DIN HAMELIN , PE DOCURI, CHELNERUL , MAGISTRUL, ELOGIU NEBUNIEI , GEMENII QIN, STATIC , DOUA PAPUSI, CAZACI

DUMINICĂ 31 MAI

Ora 16.00-16.40; 17.00-17.40; 18.00- 18.40 TITANII, GANDITORUL DE LA HAMANGIA, LOVE STORY, MENUET, LA FEREASTRA UNDE DOARME O PISICA, SEDUCTIE

Ora 16.00-16.40; 17.00-17.40; 18.00-18.40; 19.00-19.40;20.00-20.40    FLUTURII, BUCATARUL ,OMUL CACTUS

Ora 16.20-17.00; 17.20-18.00; 18.20- 19.00; 19.20- 20.00, 20.20-21.00  PIERROT LUNATECUL, DOI CLOVNI DE FAINA, CE MINUNE ESTE IUBIREA , REGINA MARIA A ROMANIEI, INGERUL CAZUT, PARTIDA DE CRIKET, SANTA LUCIA

Ora 16.40-17.20; 17.40-18.20; 18.40- 19.20; 19.40-20.20; 20.40-21.20 FEMEILE DE LA BAR, PAPUSILE, INGERUL, CLOVNII ALBI, FIGARO, INGERUL ALBASTRU,  SUNETUL MUZICII , MUZIC A PAMANTULUI

Ora 21.00 – BAROC

INVITATI STRAINI

Ora 18.00-18.40; 19.00-19.40; 20.00- 20.40; 21.00-21.40  ODA  UNEI GOSPODINE , PERSONAJ ISTORIC, CUPLUL DE CIOCOLATA, FLAUTISTA DIN HAMELIN, PE DOCURI, CHELNERUL

Ora 18.20-19.00; 19.20-20.00; 20.20- 21.00; 21.20-22.00   ELOGIU NEBUNIEI, GEMENII QIN, STATIC ,  DOUA PAPUSI, CAZACI, MAGISTRUL

 

LUNI 1 IUNIE

Ora 16.00-16.40; 17.00-17.40; 18.00- 18.40 TITANII, GANDITORUL DE LA HAMANGIA, LOVE STORY, MENUET, LA FEREASTRA UNDE DOARME O PISICA, SEDUCTIE

Ora 16.00-16.40; 17.00-17.40; 18.00-18.40; 19.00-19.40;20.00-20.40    FLUTURII, BUCATARUL ,OMUL CACTUS

Ora 16.20-17.00; 17.20-18.00; 18.20- 19.00; 19.20- 20.00, 20.20-21.00  PIERROT LUNATECUL, DOI CLOVNI DE FAINA, CE MINUNE ESTE IUBIREA , REGINA MARIA A ROMANIEI, INGERUL CAZUT, PARTIDA DE CRIKET, SANTA LUCIA

Ora 16.40-17.20; 17.40-18.20; 18.40- 19.20; 19.40-20.20; 20.40-21.20 FEMEILE DE LA BAR, PAPUSILE, INGERUL, CLOVNII ALBI, FIGARO, INGERUL ALBASTRU,  SUNETUL MUZICII , MUZIC A PAMANTULUI

Ora 21.00 – BAROC

INVITATI STRAINI

Ora 18.00-18.40; 19.00-19.40; 20.00- 20.40; 21.00-21.40  ODA  UNEI GOSPODINE , PERSONAJ ISTORIC, CUPLUL DE CIOCOLATA, FLAUTISTA DIN HAMELIN, PE DOCURI, CHELNERUL

Ora 18.20-19.00; 19.20-20.00; 20.20- 21.00; 21.20-22.00   ELOGIU NEBUNIEI, GEMENII QIN, STATIC ,  DOUA PAPUSI, CAZACI, MAGISTRUL

 

Invitați străini

 

 

 

Ediția a VI-a

16-20 iunie

 

Festivalul Internațional de Statui Vivante, ediția a VI-a

16 Iunie, ora 20.00  – Noaptea Statuilor Vivante la Casa Filipescu Cesianu  (intersecția dintre Calea Victoriei și strada Sevastopol )

 17-18 Iunie  Parcul Crângași

19-20 Iunie în Parcul Al. I Cuza

                 Este fără îndoială cea mai solidă ediție de până acum, atât din punct de vedere cantitativ cât și, mai ales, calitativ. Masca a acordat o atenție deosebită statuii vivante în această perioadă și a creat nu mai puțin de 40 în afara celor care se regăsesc în spectacolele care nu vor participa la festival.

      Am deschis pentru prima oară, în mod hotărât ușa antrenamentelor noastre și unor tineri actori care lucrează sub stricta noastră supraveghere și care, suntem siguri, vor face o figură foarte bună în fața publicului.

          Vom extinde această ediție în două dintre cele mai interesante parcuri ale Capitalei, Crângași și Alexandru Ioan Cuza, vom realiza o noapte a statuilor vivante la Casa Cesianu (Calea Victoriei) și vom face, tot cu ajutorul unora dintre statuile noastre, o reclamă cât se poate de activă, cu două zile înainte de începerea efectivă a festivalului, în foarte multe spații din București. Am invitat din străinătate să ni se alăture 20 de creatori de statui vivante foarte apreciați în țările lor și cu multe succese în palmares la diversele concursuri din Europa și din lume. Așa cum arată, FISV la această ediție se arată a fi o manifestare puternică și care, suntem siguri, va avea un imens impact. Bucureștii se număra printre puținele capitale din lume în care statuia vivanta are un astfel de eveniment.

            Ediția a 6-a se petrece în anul Brâncuși și este firesc să o punem și noi sub semnul marelui creator, care are de altfel două statui vivante reprezentându-l pe el în atelierul din Paris și Rugăciunea, una dintre celebrele sale statui și o expoziție itineranta de modă creată în stilul Brâncuși și purtată de un grup de elevi bucureșteni.

            Este ediția care impune prezența Teatrului Masca în spațiul statuii vivante, atât prin creațiile proprii cât și, mai ales, prin efortul de a transmite experiența proprie unora dintre actorii tineri, mărturie stând cursurile special organizate și participarea efectivă a acestor actori în cadrul festivalului.

             Teatrul Masca va prezenta și două spectacole absolut speciale, realizate în tehnica statuii vivante, spectacole care definesc unicitatea stilului Masca, Zidul și Arca lui Lenin.

Festivalul Internațional de Statui Vivante susține București 2021 – oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro.

 

Organizator: Teatrul Masca

Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, Primaria Sector 3, Primaria Sector 6 prin Centrul Cultural European Sector 6, Muzeul Municipiului București, Arcub

Co-finanțator (din încasările speciale ale Timbrului Teatral): UNITER

Recomandat de: Romania TV

Susținut de: TVR 2

Parteneri media: Radio 21, Bucuresti FM, Ziarul Ring, Curierul Național, Șapte Seri, Zile și Nopți, Yorick.ro, Revista Accente, PRwave.ro, Calendar evenimente, Woman2woman.ro, Lifeandthecity.ro, Redactia4fun.ro, Teatral.ro, Instilulmeu.ro, Senso TV, Teatrul.com, TV City, LaRevista.ro, Ziarul Metropolis

Participanți

Teatrul Masca 

BRÂNCUȘI (Massimiliano Nugnes)

„Spre imensitatea văzduhului”, – aceasta este Pasărea mea.

RUGĂCIUNEA ( Florentina Panait)

Creată de Brâncuși ca o statuie pentru mormântul unui avocat din Ploiești, Rugăciune este de fapt un recviem dedicat amintirii și puterii de a nu uita!

 

DOMNIȘOARA HAVISHAM ( Anamaria Pislaru)

Doamna Havisham își trăiește spulberatele-i amintiri de iubire între un album în care se află fotografia iubitului care nu a venit la nuntă, niște cărți de ghicit și două păpuțele, Mirele și Mireasa, luate de pe tort și al căror destin speră să-l dirijeze. Peste tot plutește pânza de păianjen a Morții!

TROLL ÎNDRAGOSTIT ( Alex Floroiu)

În mitologia nordică, Trollul este o ființă supranaturală, care trăiește departe de oameni, ascuns în pesteri adânci. Trollul nostru este însă drăguț și simpatic și vrea musai să se însoare

RICĂ, FANTE DE OBOR (Valentin Mihalache ,Mădălin Mladinovici)

Rică, cel mai primă fante de Obor nu știe că îl pândește o primejdie de moarte!

PARASCHIVA (Sorin Dinculescu)

Distrus din cauza infidelității Paraschivei, Bărbatul își găsește refugiul în amintirea dureroasă a iubirii trădate, a sacrificiilor făcute pentru a o păstra și, desigur, în carafa de vin! Așa să pățească, pare a spune, cei care o vor mai iubi pe Paraschiva!

CONFUCIUS (Cosmin Crețu)

Confucius, marele filozof chinez încearcă să vă spună că lumea poate fi frumoasă și bună!

POLIȚIST COLONIAL ( Nicolae Pungă )

Undeva în India, un Polițist dirijează oamenii și mașinile și se gândeste la cea mai frumoasă femeie din lume!

FRIDA KAHLO (Dora Iftode)

Frida Kahlo, pictorița sud americană, țintuită într-un scaun în urma operațiilor multiple suferite după cumplitul accident pictează și retrăieste clipele fericirii trecute!

DACTILOGRAFA (Alina Crăiță)

O dactilografă care nu știe să bată la mașină? Ce este așa de mirare? Este însă simpatică, știe să-și facă unghiile, să zâmbească frumos, să bea cafea și, dacă trebuie neapărat, poate să-și aducă aminte că odată, în vis, era cea mai grozavă  și mai performantă dactilografă!

RAPUNZEL ( Laura Dumitrașcu )

Rapunzel îl iubește pe Prinț, acesta o iubește la nebunie și doar geloasa Vrăjitoare stă în calea celei mai frumoase povești de dragoste!

MIȚA BICICLISTA (Ioana Rufu )

A fost cea mai cunoscută și apreciată curtezană de lux a Bucureștilor anilor interbelici, a fost prima femeie din România care a mers cu bicicleta și căreia îi plăcea să facă baie la mare în costume extrem de sumare. Mița biciclista a fascinat gândurile bărbaților în acei ani extraordinari!

ÎNGERUL CĂZUT (Alex Robu )

Prăvălit pe o platetă străină și ostilă, Îngerul a obosit și aripile nu-l mai ajută. Parcă toate păcatele lumii s-au adunat să-i îngreuneze zborul.

BALERINA ( Virginia Vasilache)

O balerină este trădată  în dragoste și dansul ei este trist și disperat. Va putea trece peste, va putea fi iar balerina de altădată?

ȚESTOASA LYN ( Maria Panțoianu)

O broască țestoasă imensă și bătrână fumează și retrăiește clipele fericite ale unei tinereți de care nu-și mai amintește!

DRAGONUL (Sabina Mitrea )

Venit parcă din poveștile cele mai vechi, Dragonul nostru dansează și încearcă să fie cât mai înspăimântător, ca toți dragonii!

SOLDAȚII DE TERACOTĂ (Cezara Pănulescu ,Crăita Mladinovici)

Au aterizat cine știe cum în secolul XXI și, uimiți de tot ceea ce văd în jururl lor, fac ceea ce știu ei mai bine, se pregătesc de o luptă pe viață și pe moarte!

JAPONEZELE (Amalia Popa, Andreea Corneanu)

Două gheișe într-un Pavilion de ceai? Ce poate fi mai frumos și mai gingaș!

COANA CHIRIȚA (Anamaria Ioniță)

Voinică și făra de griji, Coana Chirița se fardează, bea și fumează ca un turc!

 

ÎNGERUL NEGRU ( Marina Pleșa)

Apărut din abisurile tuturor spaimelor posibile, Îngerul negru are în el totuși o frumusețe stranie!

CÂNTĂREAȚA DE OPERĂ  ( Alina Bondoc)

Là ci darem la mano, celebrul duet din Don Giovanni de Mozart pe care Cântăreața noastră încearcă să-l tălmacească de una singură!

OFELIA (Anca Pascu)

Cuprinsă de cea mai adâncă tristețe, Ofelia spune lumii întregi : noapte bună, doamnele mele, noapte bună!

ANDROMACA  ( Rodica Pașca)

Frumoasa Andromaca, privește de pe zidurile Troiei lupta dintre Hector, soțul său și nemilosul Ahile și ar dori ca dragostea ei și nevinovăția copilului lor să-i fie sprijin și pavăză. Crud, destinul nu ține cont de rugăciunile ei fierbinți, iar Andromacăi nu-i rămâne decât o nesfârșită tristețe!

CHATERINE ( Lavinia Cosma)

Îndrăgostită nebunește de Heathcliff, Catherine se hotărăște să-i scrie cea mai frumoasă scrisoare de dragoste și își imaginează ca el este acolo, că o ia în brațe, că dansează  împreună, că lumea pare și este nespus de frumoasă!

PĂLĂRIERUL AURIU ( Monalisa Toncu)

Un Pălărier auriu își poartă prin lume zâmbetul ciudat și firea pusă pe șotii!

DANSATOAREA DE TANGO ( Cristiana Savu)

Un tango trist și pasional, o iubire pierdută și o dansatoare care încearcă să ne spună trista și nefericita ei  poveste!

MADAME LUCOVICI ( Iulia Cristescu)

În 1828  Madame Lucovici deschide la București prima drogherie cu produse inventate de I. Miller. Cu dibăcie și mult zâmbet vinde :  Doftorii care fac să înceteze îndată orice durere de dinți , Alifii de frumusețe,Plasturi pentru negi,Pomadă pentru mustțti castanii, negre și balane.

În ulița Franțuzească, sub casele doctorului Mihalache, zâmbea și vindea pomezi Madame Lucovici!

 

CUTIA MUZICALĂ ( Adela Mihai)

O adevărată  Prințesă pare că dansează pentru liniștea voastră pe capacul unei cutii muzicale!

RICHARD AL-III-LEA ( Ilinca Dinculescu, Oliver Tunstall)

Lady Ann îl întâlnește pe Richard al III lea ucigașul soțului ei. Va reuși acesta să o cucerească?

CHELNERUL ( Gabriel Blodoi)

Un chelner beat care știe step? Nimic mai simplu! Iată!

ȚIGANCA ( Alina Tofan)

Desprinsă  din tablorile lui Grigorescu, o țigăncușă frumoasă foc va dansa și va încerca să vă ghicească partea și norocul!

ENDLESS DRESS ( spectacol în mișcare)

A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ 

spectacol  se tablouri vivante  din povești celebre

SIGLA FESTIVALULUI

ZIDUL ( Eugen Fetescu, Cristina Panait)

ARCA LUI LENIN ( Cosmin Crețu, Sorin Dinculescu, Anamaria Pislaru, Nicolae Punga, Dora Iftode, Massimiliano Nugnes, Valentin Mihalache, Mădălin Mladinovici, Florentina Panait, Robert Poiana,Cristina Panait, Alex Floroiu, Eugen Fetescu ,Ioana Rufu, Laura Dumitrașcu)

Invitați din străinătate

JOHMNAN  – Germania

Woody Pădurarul ,,,,Woody WOODMan,,

Simbioza omului cu natura poate fi posibilă. Woody Pădurarul este un caracter cu un costum de lemn, cărând un trunchi de copac ca și cum ar fi propriul lui Gepeto. Imediat după naștere, Woody a pășit în lume, explorând natura și luând legătura  cu oamenii care îl înconjoară și stilul acestora de viață.

LEVEND THEATER – Olanda

Doamna Mina Lustruiește  ,,Mina Polish,,

O doamnă amuzantă căreia îi place să curețe. În afară de lustruirea podelei, îi place de asemenea să își lustruiască audiența

Willem I

Primul rege al Olandei a fost Willem I. Acesta a servit între 1813 și 1840 cu mândrie și putere.

Regele Midas  ,,King Midas,,

Regele Midas a fost legendarul rege al Phyrgiei. În mitologia greacă există legenda conform căreia tot ce atingea se preschimbă în aur. Din păcate, a sfârșit prin a se transforma el însuși în aur

MARICEL HARABAGIU – UK

Amiralul Nelson 

Cel mai mare comandant naval al Marii Britanii, amiralul care a învins flotele franceze și spaniole în bătălia de la Trafalgar în 1805.

MILENA STOJCEVSKA  – Macedonia

Balansare in castelul biciletelor ,, Swing into the castle of cycles,,

Un protest despre pierderea valorilor societății, ,,Balansare în castelul bicicletelor,, vorbește despre societate și cele mai simple acțiuni ale semenilor. Leagănul și bicicleta sunt simboluri ale lumii în care trăim, leagănul ca un îndemn de a ne păstra copilăria și inocența iar bicicleta ca un mod de a păstra curat aerul în orașele pline de grabă.

NEOMIE MAGGENI  – Israel

Sincopă ,, Syncope,,

Sincopa, o figură unică ce vine din perioada medievală  aduce laolaltă elemente muzicale care se combină într-un mod fabulos.

YVON HOLLANDER – Olanda

Omul pădurii,, Mosman,,

Omul din mușchi este timid… Îi place să se scundă. În copaci, în iarbă sau oriunde în natură. Îl puteți zări?

O noapte la veneția ,, A night in Venice,, 

Misterioasa doamnă a fugit de la un bal mascat din Veneția. E tristă. A fost părăsită de iubit? Veți dansa cu ea să îi ușurați durerea?

Psyche 

Zeița sufletului, soția lui Eros, zeul iubirii

Van Der Werff 

A fost primarul orașului Leiden (Olanda) care, în timpul invaziei spaniole când populația murea de foame și-a oferit trupul ca hrană pentru cetățeni.

STRAPAFOURD– Portugalia

Romeo și Julieta

Dragoste dincolo de moarte. Împietrit de sentimentul teribil al pierderii, Romeo își ține iubita în brațe… O îmbrățișare eternă care poartă  dragostea dincolo de limitele timpului și spațiului

ROMAN ERMAKOV  – Rusia

Câinele de pe altă planetă ,,Shaking Dog,,

Câinele se scutură de praful cosmic căzut de pe o planetă îndepărtată. Praful îl face un locuitor al planetei, dar el nu are habar despre asta.

MRIAM KLAASSEN  – Olanda

Poveste de dragoste medievală ,, Medieval love affair,,

Cavalerul este îndrăgostit de ea… Îi va câștiga inima sau o vei face tu? …

ROBERT SHANGLE  – SUA

Prima Întâlnire ,,First date,,

Nerăbdarea și stângăcia unei prime întâlniri…
ASPASIA– Olanda

Charlie Chaplin 

Cine nu cunoaște figura simpaticului comediant al anilor 60-70? Personajul amuzant în miscări și apariție se întoarce!

Charlie Chaplin a fost un actor faimos care a stranit râsul doar prin expresia feței și mișcările sale. Inovația lui năstrușnică a fost bastonul. Și acum se întoarce pentru a arăta publicului din România cine a fost și pentru a-l face să râdă. Este o statuie, dar stați cu ochii pe el…poate se mișcă…

Florarul ,,The Florist,,

Florarul încearcă să-și vândă florile într-un mod fermecător. Dar în cele din urmă refuză și vrea să păstreze toate florile pentru sine însuși…

Evenimentele se desfășoară în aer liber, iar accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit.

straif parteneriFISV2016-4web

 

Vizitați-ne  pe pagina de facebook a Festivalului

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE STATUI VIVANTE, ediția a VII-a

Ediția de anul acesta are particularități speciale legate mai ales de intenția noastră de a ne defini locul în peisajul festivalurilor de gen și în cel al preocupării profesioniștilor statuii vivante de a găsi formulele teoretice general acceptabile, soluțiile tehnice și mai ales cele ale pedagogiei teatrale în domeniu. Va fi o ediție specială, una total diferită de cele anterioare. În primul rând prin întindere, căci trecem de la formula de trei la una de 7 zile și apoi prin format și desigur prin grupurile țintă cărora ne vom adresa.

Va fi un festival lung, care începe cu o Noapte a statuilor vivante și continuă cu 6 zile pe parcursul cărora producțiile Masca și cele ale invitaților noștri se vor derula în trei spații diferite din București. Vom evolua în două parcuri din două cartiere marginașe, Militari și Ferentari și în Parcul Herăstrău, cel mai mare și mai important parc din Capitală. Dacă întâlnirea cu locuitorii Parcului Crângași din sectorul VI este deja tradiție, aceea cu locuitorii cartierului Ferentari este o premieră absolută și suntem convinși că va fi una extraordinară, atât pentru noi cât și pentru invitații noștri. Cât privește parcul Herăstrău, am ales o zonă mai puțin căutată de organizatorii de manifestări culturale, Roata Mare și iarăși avem convingerea că alegerea este una nu numai interesantă ci și foarte plăcută pentru artiști și spectatori deopotrivă căci este frumoasă, elegantă, plină de verdeață și va da o strălucire aparte festivalului nostru.

Noaptea statuilor vivante va aduce alături artiști străini și români într-un parc al unuia dintre cele mai interesante muzee din București, Casa Filipescu-Cesianu, spațiu cu o aură specială, misterios și elegant, suficient de mare pentru a fi încăpător și destul de intim pentru a crea o stare cu totul specială celor care vor veni să asiste la acest moment atât de important al festivalului nostru.

Cele șase zile de festival care vor urma se vor adresa unor ținte absolut diferite, de la sofisticatul spectator pe care îl poate oferi cel mai mare parc bucureștean, Herăstrău, la spectatorul cartierelor dormitor ale sectorului VI și desigur la acela al unui cartier care încearcă din răsputeri să-și contrazică o istorie nu tocmai pozitivă, Ferentari, dar unde oamenii, tocmai din această cauză sunt poate mai atenți și mai încântați de ideea noastră de a ne fixa pentru două zile în frumusețea parcului Humulești aflat exact sub geamurile blocurilor lor. Când vom face o analiză a modului în care festivalul nostru a fost acceptat și consumat, sunt convins ca vom avea reacții cu totul spectaculoase în Ferentari.

La ediția din acest an vor participa două grupuri de creatori de statui vivante din Europa, cei de la Great Names din Viena și cei conduși de Yvonn Hollander din Olanda. Alături de ei vom evolua și noi, cei de la Masca, aducând publicului un număr de 15 statui vivante, nu atât de multe ca în alți ani, dar cu siguranță mult mai competitive și mai bine realizate decât până acum.

Festivalul va beneficia și de câteva zile de mediatizare activă prin intermediul unor statui vivante în foarte multe spații ale Capitalei, fapt care va întregi imaginea unui Festival care ambiționează să coaguleze forțele profesioniștilor care lucrează în domeniul statuii vivante și care, prin arta lor, prin festivalurile pe care le frecventează și le promovează încearcă să se opună atacului violent pe care neprofesioniști și amatori, în fapt simpli cerșetori îl produc uneia dintre cele mai interesante forme de teatru stradal din lume, statuia vivanta.

Ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Statui Vivante Masca – 2017 va fi un eveniment cultural fără precedent și cu siguranță deschizător de perspective!

Organizator: Teatrul Masca

Parteneri: Primăria Sector 6, Centrul Cultural European Sector 6, Primăria Sector 5, Muzeul Municipiului București, Arcub

Proiect co-finanțat de: UNITER din încasările speciale ale Timbrului Teatral

Partener media oficial: TVR

Eveniment recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Bucuresti FM, Sapte Seri, Ring, Yorick, PRWave, Curierul National, Divahair.ro, Catchy.ro, Eva.ro

 

FISV 2018 va avea loc în perioada 22-28 mai

the 2018 edition of the International Living Statues Festival that will take place between 22nd and 28th of May in Bucharest, Romania.

16 statui vivante prezentate în premieră de Teatrul Masca și peste 40 de invitați străini din Spania, Portugalia,Macedonia,Olanda, UK, Germania,Ucraina

Evenimentul, ajuns la 8-a ediție, se va desfășura între 22 și 28 mai în 5 locații din București. ( Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Grădina Cismigiu, Parcul Regele Mihai ( intrarea dinspre Sos. Nordului)

Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit!

Sponsor: KEIA
Partener: UNITER, Muzeul Municipiului București
Partener principal media: TVR
Partener media: Radio România Cultural, Radio România București FM, Yorick, Iqool, PRwave, eva.ro,catchy.ro

Teatrul Masca

“Strigătele Parisului

  1. Vânzătoarea de chibrituri – Anamaria Pîslaru

                  Era întâlnită la încrucișarea străzilor și oferea, pentru câteva parale un pachet de chibrituri sau pietre de scăpărat. Tristă mai mereu, căci profitul era mic, șoptea uneori un refren la fel de nefericit ca propria-i privire:

Chibrituri, chibrituri, poate cumpărăți / Încerc să trăiesc cu banii ce-mi dați

Chibrituri vă vând, chibrituri luați /Aprindeți-vă focul, luați, nu plecați!

  1. DANTELĂREASA– Dora Iftode

Dantela a cucerit Parisul încă din scolul XVI. În secolul XVII, Colbert, celebrul ministru de finanțe al lui Ludovic al XIV lea a salvat producția franceză transformând-o într-o adevărată industrie. “La Paris poți fi sărac lipt dar trebuie neapărat să ai mănuși, chiloți de mătase și dantele” scria Mercier. În Faubourg Saint Antoine unde erau instalate, dantelăresele scriau cu degetele muzica firului de mătase!

  1. Vânzătorul de orvietan – Valentin Mihalache

Cunoscut în tot Parisul, un oarecare Christophe Contugi făcea din micul său comerț un adevărat spectacol. Medicamentul pe care îl vindea și pe care îl botezase singur Orvietan, ajuta la lecuirea tuturor bolilor din lume. “Am inventat cel mai bun leac / Nu-l are nimeni pe Pământ / Orvietanul nu e fleac / Vindecă tot, eu nu vă mint!

  1. Vânzătorul de panglici – Sorin Dinculescu

Panglicile au creat la Paris o adevărată frenezie, se puneau peste tot, pălării, haine, pantaloni, pantofi, de toate culorile și făcute din orice fel de material de la lână ordinară și până la mătase. Un vânzător de panglici era cu adevărat o apariție pe malurile Senei!

  1. Vânzătoarea de mături – Vera Brătfălean

Mături, măturici, pămătufuri, se plimbau pe străzile Parisului în căutarea celor care luptau cu praful și gunoiul din abundență la vremea aceea! Strigătul celebru : mătura, mătuuuuuuuraaaaa avea să fie cel mai longeviv, ajungând până în zilele noastre!

  1. Aprinzătoarea de felinare – Andreea Bănică

În nopțile fără lună străzile Parisului erau un adevărat coșmar! Au apărut întâi felinarele cu lumânări, apoi cele cu gaz iar arpinzătorul de felinare era una dintre cele mai pitorești figure pe care strada pariziană a cunoscut-o!

  1. Vânzătoarea de ouă – Cristiana Savu

 În fiecare dimineață strigătele ei anunțau micul dejun și o nouă zi pentru toată lumea, săraci și bogați! Ouă albe, ouă roșii făceau deopotrivă celebra omleta pariziană!

  1. Cântăreața – Alina Bondoc

Se cântă pe străzile Parisului despre orice, despre crime, despre execuții, despre iubire, se cântă cu tristațe, se cântă cu voie buna din acordeon sau din vioară Glasurile cântărețelor umpleau clipele Parisului ca un fel de știri cântate!

  1. Vânzătorul de cutii – Ionuț Ghiorghe

Pitoresc la înfățișare, vindea cutii de toate dimensiunile și culorile! Cartonul era materialul casnic cel mai folosit atunci și a răscoli prin grămada de cutii pe care o purta  cu el era o adevărată încântare! Domnișoare, domnișoare/ Am cartonul cel mai mare/ Pentru tot felul de doamne/ Cartonașul meu nu doarme!

  1. Spălătoreasa – Alina Crăiță

O, ce figură pitorescă pe malurile Senei! Nicăieri în lume nu se spalau atat de multe camasi ca la Paris! Dar, daca trec de cateva ori prin mana spalatoreselor guralive camasile devin biete carpe de vase. Gurese ca niste vrabii se certau cu trecatorii, iar cand nu-i dovedeau cu vorba isi ridicau poalele aratandu-le fundul!

  1. Vânzătoarea de dulciuri – Laura Dumitrașcu Duică

Multă vreme necunoscut, apoi importat din Indii, zahărul a devenit un bun comun abia din secolul XV când a început cultivarea trestiei de zahăr în Franța și Spania. În secolul XVIII erau denumite cu termenul de confiture cam tot ceea ce era dulce, gemuri, dulcețuri, jeleuri, marmalade, siropuri. La colț de stradă sau în magazinașe cochete, dulcele făcea parte din viața de zi cu zi a parizienilor!

  1. Vânzătorul de oale și tigăi – Mario Garcia

Uneori artizani recunoscuți, dar cel mai adesea niște cârpaci, colindau Franța vânzând și reparând tigăi și oale. Aveau un fluier cu care își însoțeau strigătele adesea cu două înțelesuri: Domnișoara strigă satul/ Că tigaia-ți s-a stricat /Iată a venit băiatul/ Și repară tot ce-i spart!

13.   Vânzătoarea de pește – Cristina Panait

Erau cunoscute în întreg Parisul ca fiind cele mai vulgare, bețivance desăvârșite, bătăușe și  slobode la gură cât încape. Peștele era însă o mâncare căutată așa că lumea accepta ca fără vânzătoarele acestea îngrozitoare n-ar fi avut nici pește și nici fructe de mare. Așadar “hai la pește, măi!”

14.  Modista – Maria Panainte

Tânără, frumoasă, iubește florile și pălăriile de paie pe care le garnisește cum știe ea mai bine. Și uneori, când este singură în atelier, pălăriile și florile devin oameni și lumea sclipește ca aripile unui gingaț fluture.

15. Plăpumăreasa – Daciana Voinescu

În zilele de vară, în colțuri dosite și la adăpost de razele soarelui și praful drumului, o femeie desfăcea și refăcea saltelele simțindu-se ca un demiurg care construiește și distruge destine! Când visurile ei se destrămau din cauza unei înțepături în acul curbat viața revenea la griul urât și murder al saltelelor la care lucra.

16. Vânzătorul de otravă pentru șobolani – Andrei Costin

Urât, misterios însă, un om își purta pe străzile Parisului, ascunsă în sticluțe colorate teribila otravă pentru nu mai puțin îngrozitorii șobolani  care cutreierau orașul în lung și în lat. Vânzările mergeau bine, atunci ca și acum șobolanii își vedeau de treaba lor, prea puțin sensibili la leacuri de acest fel.

“Pentru șobolani cât vaca o pisică nu e bună/ Doar otrava mea minune șobolanii ți-i adună”.

Invitați

Portugalia: Helena Reis & Ana Torrie – Mr. Chocolate

Olanda: LevendTheater – Goddess of Agriculture, Heart Conquering, Mademoiselle Perfume, Prince Charming, Snow-White, The Angel, The Host, The Photographer

Olanda: Beeldje.nl-  Persefona,  Fille,  Mary Poppins

Olanda: PaSSaR Performing Arts Water carrier , Meditating Buddha

Ucraina: Artel MYTH  – Mr. Showtime, Mr.&Ms. Steam, Governor, One day in the life of Ucrainians, Concordia, B-Boy, Yaroslavna, Levitating Alladin, Kosak

Germania: JohnMan– Candy Man

Macedonia: Teatrosk Theatre – Double Bass

Spania: Marta Teresa da Rocha – Music Box

Spania: Alucinarte Animacion  Teatral – The Odd Lady, The Secretary, Neptune, The Photographer, The Painter, The Angel, The Cyclist

Spania: Gardeners Theatre –  Rosita

Spania: Antonio Santos – Guitar Hero

Spania: Francisco Aguado Añonuevo –  Manuscrito

Portugalia:  Nuno Faria-   Fernando Pessoa,  Carlos Ferreira –  Eca de Queiroz, Susana Sousa  Duchess , Carolina Dias Selling Portuguese, Strapafourd – Cabaret

UK: David French – He who is Red

Statuia vivantă rămane pentru noi o temă de cercetare permanentă pentru că domeniul este cât se poate de vast iar soluțiile oferite de cei care s-au aplecat asupra lui sau de festivalurile locale sau internaționale se rezumă doar la câteva aspecte mai degrabă comerciale decât artistice.

Cercetarea noastră se îndreaptă deopotrivă asupra :

  • Machiajului
  • Costumului
  • Personajului
  • Subiectului

dar și asupra modului în care gestul definește starea, o provoacă, o face să apară. Publicul vrea spectacol iar asta înseamnă în primul rând conflict, un subiect care să fie cât se poate de inteligibil și care să ofere posibilitatea actorului să interacționeze cu spectatorii.

Fiecare ediție a avut câte o temă impusă, pe care ne-am asumat-o noi, cei de la Masca. Era imposibil să o solicităm invitaților noștri, dar interacțiunea dintre statuile noastre și cele ale lor a fost mereu cât se poate de interesantă, oferind publicului o paletă largă de exprimare în cadrul acestui fascinant discurs teatral.

Așadar, în ediția 2018 statuile Teatrului Masca se referă la “Strigătele Parisului” și își propune să aducă în spațiul Festivalului atmosfera colosală a Parisului sfârșitului de sec XVIII și începutul secolului XIX cu străzile pline de comercianți ambulanți și mai ales de strigătele acestora, un adevărat concert de o rară vitalitate. Atmosfera oarecum nostalgică va fi realizată prin tehnica statuii de porțelan, atât în ceea ce privește costumul cât și machiajul. Create de către scenografa Adina Mastalier care a folosit câteva substanțe cu totul speciale, costumele personajelor pe care le vom aduce în Festival sunt de o expresivitate extraordinară, suprafețele pe care se mișcă personajele sunt cât se poate de mici, iar din puctul de vedere al tehnicii de mișcare studiem folosirea stop cadrului activ și al miscării în ralanti.

Alături de statuile vivante ale Teatrului Masca vor participa la festival artiști internaționali cu numeroase premii la festivalurile de gen. Va fi diversitate, diferite feluri de a realiza spectacole ale acestei forme de manifestare teatrală.

 

Vă anunțăm că am început să lucrăm la Festivalul Internațional de Statui Vivante, ediția 2019. Nu am stabilit, încă, perioada de desfășurare, în principiu va fi în prima jumătate a lunii iunie, urmează să revenim cu datele exacte.
Până la anunțarea unui open-call oficial, puteți să ne trimiteți propuneri de prezența în cadrul ediției următoare, pe office@masca.ro, cu rugămintea de a trece la subiect ,,FISV 2019″.
Noi, la Masca, vom avea ca tema generală a statuilor noastre ,,Istoria Dansului“. Dacă aveți propuneri artistice care se apropie de această temă, le așteptăm cu interes, cu mențiunea că nu este o condiție eliminatorie.

We are announcing that we started working for the International Festival of Living Statues, 2019 edition. We have not established yet, the period, what we can say right now is that it will probably take place in the first half of June. We will come back with the exact dates, later on.

Until an announcement of an official open call, you can send us proposals for your presence at the next edition, on office@masca.ro, and you can put “FISV 2019″ on the ,,Subject” field.

The general theme of our statues, at Masca Theatre, will revolve around the concept of “The History of Dance.” If you have artistic proposals that are related to this theme, we are looking forward to them, keeping in mind that it is not an eliminatory condition.

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate