ROMEO ȘI JULIETA

romeo_julieta_afis

Romeo și Julieta

premiera 8 martie 2014

 

Nu cred că ar putea fi un moment mai bun decât acesta pentru a monta Romeo şi Julieta. De ce? Pentru că iubirea în forma ei cea mai pură, mai dezinteresată, mai frumoasă, mai limpede este sortită morţii într-o lume grotesca, vulgară, primitivă, a intereselor meschine, a lipsei de valoare, a murdăriei fizice şi morale. Trăim într-o astfel de lume? Cu sigurantă. Am putea să o schimbăm? Firesc. Putem? Nu sunt foarte convins. Şi atunci? Măcar să vorbim despre lucrurile astea, atât cât mai putem, atât cât ni se mai permite, atât cât suntem înstare să o facem. Să vorbim adică despre frumuseţe şi iubire ca despre o speranţă care încă nu a murit.

Romeo şi Julieta la Masca înseamnă un spectacol fără cuvinte. Există şi aici un semnal. Noi suntem un teatru care acordă un rol primordial gestului, dar trăim vremuri în care, iată, prin lege, ni se interzice sau se doreşte interzicerea dreptului de a comenta, de a vorbi, de a avea o părere. Doar idioţii şi tiranii pot făuri o astfel de lege, pot gândi că aşa ceva poate dăinui, dar drept este ca o fac şi cum lumea din jur tace, tace, tace, îmi iau, ca regizor, dreptul de a nu vorbi ci de a striga prin intermediul gestului. Romeo şi Julieta nu este un spectacol, sau, mai exact, nu este doar un spectacol, este un răcnet, un strigăt de luptă.

A vorbi despre frumuseţe şi iubire este o datorie morală, civică în această lume mizerabilă, în aceste vremuri pline de mizerabili, este o formă de rezistenţă la baionetă, este modul nostru de a spune NU, de a ne caută adevărurile ascunse, de a ne revela nouă înşine splendoarea uitată a bucuriei de a trăi. Romeo şi Julieta la Masca este un poem dedicat frumuseţii, primăverii,îinnoirii, bucuriei, tinereţii avântate. Este un poem fără cuvinte, aşadar extrem de melodios. La sfârşitul spectacolului se rosteste totuşi Sonetul 66 pentru a nu uita totuşi că avem de luptat cu lupii, cu fiarele, cu neoamenii. Avem de luptat şi trebuie să învingem. Vom învinge căci moartea unor tineri nevinovaţi, moartea lor şi a iubirii lor sunt lucruri care nu se uită şi nu se iartă. Niciodată!

 

Romeo – Robert Poiană

Julieta – Cristina Panait

Lord Capulet – Eugen Cristea

Lady Capulet – Dora Iftode

Montague – Nicolae Pungă

Lady Montague – Ioana Rufu

Benvelio – Alexandru Floroiu

Mercuţio – Maximmilian Nugnes

Ducele – Valentin Mihalache

Lorenzo – Mihai Mălaimare

Thybalt – Aurel Sandu

Paris – Eugen Fetescu

Doica – Anamaria Pislaru/ Alina Crăiță

Spiţerul – Cosmin Creţu

Corul : Andreea Corneanu, Virginia Vasilache, Sabina Mitrea, Maria Panţoianu, Florentina Panait,Mirela Simniceanu, Amalia Popa, Alex Robu, Cazara Pănulescu, Mladinovici Crăiţă, Daniel Niţoi.

Realizatori:

Regia şi scenariul – Mihai Mălaimare

Asistent Regie – Valentin Mihalache

Scenografie – Puiu Antemir

Costume- Sanda Mitache

Muzica – Gabriel Bassarabescu

Coregrafia – Mirela Simniceanu

Lupte Scenice – Ioan Albu

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate