Festivalul Internațional de Statui Vivante, ediția a VII-a ( 2017)

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE STATUI VIVANTE, ediția a VII-a

       Ediția de anul acesta are particularități speciale legate mai ales de intenția noastră de a ne defini locul în peisajul festivalurilor de gen și în cel al preocupării profesioniștilor statuii vivante de a găsi formulele teoretice general acceptabile, soluțiile tehnice și mai ales cele ale pedagogiei teatrale în domeniu. Va fi o ediție specială, una total diferită de cele anterioare. În primul rând prin întindere, căci trecem de la formula de trei la una de 7 zile și apoi prin format și desigur prin grupurile țintă cărora ne vom adresa.

      Va fi un festival lung, care începe cu o Noapte a statuilor vivante și continuă cu 6 zile pe parcursul cărora producțiile Masca și cele ale invitaților noștri se vor derula în trei spații diferite din București. Vom evolua în două parcuri din două cartiere marginașe, Militari și Ferentari și în Parcul Herăstrău, cel mai mare și mai important parc din Capitală. Dacă  întâlnirea cu locuitorii Parcului Crângași din sectorul VI este deja tradiție, aceea cu locuitorii cartierului Ferentari este o premieră absolută și suntem convinși că va fi una extraordinară, atât pentru noi cât și pentru invitații noștri. Cât privește parcul Herăstrău, am ales o zonă mai puțin căutată de organizatorii de manifestări culturale, Roata Mare și iarăși avem convingerea că alegerea este una nu numai interesantă ci și foarte plăcută pentru artiști și spectatori deopotrivă căci este frumoasă, elegantă, plină de verdeață și va da o strălucire aparte festivalului nostru.

        Noaptea statuilor vivante va aduce alături artiști străini și români într-un parc al unuia dintre cele mai interesante muzee din București, Casa Filipescu-Cesianu, spațiu cu o aură specială, misterios și elegant, suficient de mare pentru a fi încăpător și destul de intim pentru a crea o stare cu totul specială celor care vor veni să asiste la acest moment atât de important al festivalului nostru.

       Cele șase zile de festival care vor urma se vor adresa unor ținte absolut diferite, de la sofisticatul spectator pe care îl poate oferi cel mai mare parc bucureștean, Herăstrău, la spectatorul cartierelor dormitor ale sectorului VI și desigur la acela al unui cartier care încearcă din răsputeri să-și contrazică o istorie nu tocmai pozitivă, Ferentari, dar unde oamenii, tocmai din această cauză sunt poate mai atenți și mai încântați de ideea noastră de a ne fixa pentru două zile în frumusețea parcului Humulești aflat exact sub geamurile blocurilor lor. Când vom face o analiză a modului în care festivalul nostru a fost acceptat și consumat, sunt convins ca vom avea reacții cu totul spectaculoase în Ferentari.

      La ediția din acest an  vor participa două grupuri de creatori de statui vivante din Europa, cei de la Great Names din Viena și cei conduși de Yvonn Hollander din Olanda. Alături de ei vom evolua și noi, cei de la Masca, aducând publicului un număr de 15 statui vivante, nu atât de multe ca în alți ani, dar cu siguranță mult mai competitive și mai bine realizate decât până acum.

       Festivalul va beneficia și de  câteva zile de mediatizare activă prin intermediul unor statui vivante în foarte multe spații ale Capitalei, fapt care va întregi imaginea unui Festival care ambiționează să coaguleze forțele profesioniștilor care lucrează în domeniul statuii vivante și care, prin arta lor, prin festivalurile pe care le frecventează și le promovează încearcă să se opună atacului violent pe care neprofesioniști și amatori, în fapt simpli cerșetori îl produc uneia dintre cele mai interesante forme de teatru stradal din lume, statuia vivanta.

         Ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Statui Vivante Masca – 2017 va fi un eveniment cultural fără precedent și cu siguranță deschizător de perspective!

Organizator: Teatrul Masca

Parteneri: Primăria Sector 6, Centrul Cultural European Sector 6, Primăria Sector 5, Muzeul Municipiului București, Arcub

Proiect co-finanțat de: UNITER din încasările speciale ale Timbrului Teatral

Partener media oficial: TVR

Eveniment recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Bucuresti FM, Sapte Seri, Ring, Yorick, PRWave, Curierul National, Divahair.ro, Catchy.ro, Eva.ro

parteneri

Anul acesta, la cea de a VII – a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, avem invitați străini din Austria, Olanda și China. Peste 50 de statui vivante vă așteaptă să vă spună povestea lor!

Teatrul Masca

1. COLOMBINA (Cristina Panait)

Plictisită de toți și de toate, Colombina face eforturi supraomenești să-și amintească faptul că este, totuși, unul dintre cele mai interesante personaje de teatru!

2. DOAMNA CU UMBRELA (Alina Crăiță)

Cea mai frumoasă statuie din Cimitirul Bellu, Doamna cu umbrela, spune celor care știu să asculte o frumoasă și tristă poveste de dragoste!

3. AȘTEPTAREA (Valentin Mihalache, Eugen Fetescu, Robert Poiană)

Nimeni nu știe de unde vin și ce așteaptă să se întâmple, dar este clar că ei sunt aici, iar gândurile lor sunt departe!

4. PANTOFUL ÎNFLORAT (Cristiana Savu, Nicolae Popescu)

Sunt tineri, sunt frumoși, se iubesc și nu le pasă că vin tocmai din secolul XVI!

5. GILBERT & GEORGE (Sorin Dinculescu, Nicolae Pungă)

Sunt doi artiști plastici din Anglia, trăiesc și creează încă și au propus cândva ideea de sculptura vie!

6. FETIȚA (Amalia Popa)

Bucuria de a se juca pare întreruptă de spaima că cineva ar putea veni să-i fure copilăria!

7. FRANȚUZOAICELE (Laura Dumitrașcu, Laura Buric)

Cochete, vorbind și râzând întruna, două franțuzoaice se plimbă prin Cartierul Latin!

8. CARIATIDELE (Oana Nemeș, Alex Budacă)

Când scapă de sarcina grea de a ține pe cap imensa greutate a coloanei, cariatidele noastre descoperă dragostea la prima vedere!

9. MANECHINUL (Dora Iftode)

Pare un manechin dintr-o vitrină, dar nu întotdeauna ceea ce pare este și adevărat!

10. PĂLĂRIA ALBASTRĂ (Ilinca Dinculescu)

Tangoul argentinian poate fi dansat oricum, dar niciodată fără suflet!

11. AMINTIREA (Anamaria Pîslaru)

În vârstă și singură, o doamnă își aduce aminte de clipele când tangoul iubirii era dansat în doi!

12. FLOAREA (Marina Pleșa)

Desprinsă din tăcerea pietrei în care este dăltuită, statuia strânge la pieptul ei o floare dintr-o poveste numai de ea știută!

13. STICLA (Mădălin Mladinovici)

Încearcă să se dreagă, dar sticla pare departe, departe…

14. TALISMANUL (Alina Bondoc)

În celebrul cartier bucureștean al plăcerilor, Crucea de piatră, o tânără încearcă să-și vândă farmecele printre lacrimile pentru iubitul plecat pe front și pe care talismanul pe care i l-a dat nu l-a putut salva.

15. CHITARA (Marius Matache)

Statuia unui folkist nu poate decât să cânte și asta și face!

16. SUNETELE (Oliver Tungstal)

Ascuns în bătrâna sa bibliotecă, un personaj straniu încearcă să vă propună o călătorie în lumea sunetelor!

.

.

Invitații din China – CPAA Theatres of China Arts & Entertainment Group 

 

O noapte furtunoasă

Celebra piesă a lui Caragiale a fost jucată de nenumărate ori, dar este pentru prima oară în lume când niște statui vivante create de către niște actori chinezi încearcă și reușesc să spună splendida poveste a nopții fără seamăn de agitată!

1. Veta (Guo QINXIUZHI)

S-a certat cu Chiriac, este nervoasa dar îi coase mundirul gândindu-se la clipele fericite de dinainte și care s-ar putea să se întoarcă!

2. Zița (Zhao JIN)

Îl așteaptă pe Rică! Este nerăbdătoare și chiar un pic nervoasă. Dramele Parisului nu mai sunt interesante pentru că Zița este îndrăgostită de Rică!

3. Jupân Dumitrache (Sheng LUYUE)

Proprietar, cu teama pentru onoarea lui de familist, se liniștește când află că Rică a venit pentru Zița și nu bănuiește când găsește cravata lui Chiriac în patul nevestei sale că este cel mai mare încornorat din lume!

4. Chiriac (Bi CHENGKAI)

S-a certat cu Veta, este tulburat și aproape că se gândește la sinucidere, dar viața este prea frumoasă și trebuie neapărat să se împace cu Veta, femeia visurilor lui!

5. Rică Venturiano (Liu ZHAO)

De când a văzut-o pe Zița la Union este alt om. Îi scrie o scrisoare de dragoste și se pregătește să meargă la cea mai teribilă întâlnire din viața lui!

6. Spiridon (Lin DAN)

Băiatul în casă al lui Jupân Dumitrache nu vrea decât să doarmă și să fumeze, dar, din când în când, mai duce câte o scrisoare către cei doi îndrăgostiți. Contra cost, evident!

Invitații din Austria:

BIG NAMES

  1. STEVE JOBS

STEVEN PAUL ‘STEVE’ JOBS; (24 februarie 1955 – 5 octombrie 2011) a fost un antreprenor american și inventator, cunoscut drept cofondator, președinte și CEO al Apple Inc. Prin Apple, a fost recunoscut în toată lumea drept un pionier carismatic al revoluției calculatoarelor personale. Tehnologiile companiei sub conducerea lui Jobs au fost iPhone, iPod și iPad – acestea dictează astăzi evoluția tehnologiei moderne. Steve avea peste 300 de patente de inventator. Jobs și Wozniak au numit compania Apple pentru că erau fani înfocați ai trupei Beatles (Discurile Apple). Nu e de mirare că Apple este acum cea mai valoroasă companie tehnologică din lume. Ca CEO Apple, Steve Jobs câștiga 1$ pe an, însă deținea 5 milioane de acțiuni Apple și 138 milioane de acțiuni Disney.

CITAT:

„Cu iPod, nu va fi niciodată la fel să asculți muzică”

  1. H.C. ANDERSEN

HANS CHRISTIAN ANDERSEN; (2 aprilie 1805 – 4 august 1875) este cel mai cunoscut autor danez pentru poveștile sale care au fost traduse în peste 125 de limbi. Unele din cele mai faimoase povești ale lui Andersen sunt „Micuța sirenă”, „Crăiasa Zăpezii”, „Rățușca cea urâtă”, „Privighetoarea”, „Hainele cele noi ale împăratului” și multe altele. Poveștile lui au inspirat piese de teatru, spectacole de balet și filme de acțiune și de animație. Popularitatea lui Andersen nu s-a limitat numai în rândul copiilor; poveștile lui numite eventyr în daneză, sau fairy-tales în engleză conțin teme care depășesc barierele de vârstă și naționalitate.

CITAT:

„Viața însăși este cea mai minunată poveste”

  1. ALFRED NOBEL

ALFRED BERNHARD NOBEL; (21 octombrie 1833 – 10 decembrie 1896) a fost un chemist suedez, inginer, inventator și fabricant de arme. El a fost inventatorul dinamitei. Nobel deținea compania Bosfor căreia i-a schimbat rolul inițial de producătoare de fier și oțel în fabricant de pistoale și alte tipuri de armament. Nobel avea 350 de patente de inventator diferite, dinamita fiind cel mai cunoscut. În 1895, Nobel și-a scris testamentul și a pus deoparte averea impresionantă pentru premiile Nobel, care urmau să fie date annual fără condiții în ceea ce privește naționalitatea.

CITAT:

„Dacă am o mie de idei și numai una se dovedește a fi bună, eu sunt mulțumit”

  1. THOMAS ALVA EDISON

THOMAS ALVA EDISON; (11 februarie 1847 – 18 octombrie 1931) a fost un inventator american și om de afaceri. A dezvoltat mai multe aparate care au influențat substanțial viața în toată lumea, inlcuzând fonograful, camera cu imagini în mișcare și un bec electric de lungă durată. Edison a fost un inventator prolific, deținând 1093 de brevete de inventator americane pe numele lui și la fel de multe în Marea Britanie, Franța și Germania. A fost unul din primii inventatori care au aplicat principiile producerii în masă și ale lucrului în echipă la scală mare în procesul de invenție și din această cauză este văzut deseori ca cel care a creat primul laborator de cercetare industrial.

CITAT:

„Ceea ce ești o să se vadă în ceea ce faci.”

  1. ALBERT EINSTEIN

ALBERT EINSTEIN; (14 martie 1879 – 18 aprilie 1955) a fost un fizician teoretician și filosof în științe, de origine germană. El a dezvoltat teoria generală a relativității, unul dintre cei doi piloni ai fizicii moderne (alături de fizica cuantică). Este cunoscut în special pentru formula care corelează masa cu energia E = mc2 (care a fost numită „cea mai cunoscută ecuație a lumii”). În anul 1921 a primit premiul Nobel pentru fizică „pentru serviciul adus fizicii teoretice și mai ales pentru descoperirea legii efectului fotoelectric”. Cea din urmă a fost esențială în teoria cuantică. Realizările sale intelectuale și originalitatea sa au dat cuvântului „Einstein” înțelesul de „geniu”.

CITAT:

„Învață din ziua de ieri, trăiește pentru azi, speră la ziua de mâine. Cel mai important lucru este să nu încetezi să pui întrebări.”

  1. WALT DISNEY

WALTER ELIAS ‘WALT’ DISNEY; (5 decembrie 1901 – 15 decembrie 1966) a fost o figură centrală în industria filmelor de animație americane și ale lumii întregi. El și echipa lui au creat unele din cele mai emblematice personaje ficționale ca Mickey Mouse, Donald Duck și Goofy. În timpul vieții, a primit 4 Premii de onoare ale Academiei și 22 de Premii ale Academiei dintr-un total de 59 de nominalizări. A fost un mare magnat american, caricaturist, producător de film, filantrop și actor de voce. Este văzut drept o emblemă culturală, cunoscut pentru influența și contribuția lui aduse divertismentului  în secolul 20.

CITAT:

„Dacă poți visa un lucru, îl poți și face”

  1. COCO CHANEL

GABRIELLE ‘COCO’ BONHEUR CHANEL; (19 august 1883 – 10 ianuarie 1971) a fost designer vestimentar și fondatoarea brand-ului  „Chanel”. Prin costumele și rochiile mici negre pe care le-a creat, Coco Chanel a făcut design-uri care sunt și astăzi populare. A creat un nou look pentru femeile secolului 20, prin haine care erau în primul rând confortabile. A avut o scurtă carieră de cântăreață înainte de a-și deschide primul magazin de haine în 1910. În anii 1920, a lansat primul ei parfum și a introdus costumul Chanel și mica rochie neagră. Estetica design-ului ei a fost transpusă în bijuterii, genți și parfumuri. Parfumul ei de marcă, Chanel No. 5, a devenit un produs emblematic.

CITAT:

„O femeie are vârsta pe care o merită”

  1. W.A. MOZART

Wolfgang Amadeus Mozart; (27 ianuarie 1756 – 5 decembrie 1791) a fost un artist prolific și un compositor influent al erei clasice, de origine austriacă. A creat o serie de opere, concerte, simfonii și sonate care au conturat muzica clasică. Fiind deja bun la claviatura și vioara, a compus de la vârsta de 5 ani și a interpretat în fața caselor regale europene. A compus peste 600 de lucrări, multe considerate punctul culminant al muzicii simfonice, de orchestra, de camera, de operă și cor. Mozart era considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor. Muzica lui avea o mină îndrăzneață, deseori complexă și disonantă și cerea o îndemânare excelentă din partea muzicienilor care o interpretau.

CITAT:

„Muzica, chiar și în situațiile pline de oroare, nu ar trebui să fie un chin pentru urechi, ci ar trebui să le mângâie și să le încânte și în acest mod să rămână mereu muzică.”

  1. FRANZ SACHER

FRANZ SACHER; (19 decembrie 1816 – 11 martie 1907) a fost un bucătar clasic de produse de patiserie, de origine austriacă, faimos pentru invenția lui din ciocolată numită Sachertorte (tortul Sacher) – una dintre cele mai cunoscute specialități culinare vieneze. Tortul conține două straturi de tort tip cozonac cu ciocolată densă și un strat subțire de gem de caise la mijloc, acoperit cu ciocolată neagră deasupra și de jur împrejur. Servirea tradițională se face cu frișcă neîndulcită.

Cel mai cunoscut tort din lume de 175 de ani! Rețeta exactă creată de Sacher este un secret bine păstrat. Tortul original Sacher este încă produs în forma tradițională și este făcut de mână și protejat de drepturile de autor. Livrarea este posibilă în întreaga lume, în majoritatea țărilor, iar transportului profesionist și corect i se conferă  foarte mare importanță.

CITAT:

„Chiar și după 182 de ani, tortul Sacher original este încă un superstar. Noi nu ne-am îndoit niciodată, dar desigur  că suntem bucuroși să există persoane obiective care ne confirmă ce știam deja.”

– Alexandra Winkler, unul dintre proprietarii Hotelului Sacher din Viena.

  1. HENRY FORD

HENRY FORD; (30 iulie 1863 – 7 aprilie 1947) a fost un industrialist american, antreprenor, producător de automobile. Deși Ford nu a inventat automobilul, el a dezvoltat și fabricat primul automobil pe care mulți americani din clasa de mijloc și-l puteau permite. Introducerea modelului T de automobile a revoluționat transportul și industria americană. Ca proprietar al companiei Ford Motor, a devenit unul dintre cei mai bogați și cunoscuți oameni din lume. I se atribuie producția „fordistă” în masă de bunuri ieftine și salariile mari pentru muncitori. Cu o paletă largă, de la mașini la camioane si SUV-uri, Ford a fost inovator în tehnologia producției de vehicule pentru mai mult de un secol. Compania Ford Motor este cea mai mare afacere de familie din lume.

CITAT:

„Să ajungem împreună este un început; să rămânem împreuna înseamnă progres; să lucrăm împreună înseamnă succes.”

  1. JOHN PEMBERTON

JOHN STITH PEMBERTON; (8 iulie 1831 – 16 august 1888) a fost un farmacist care a creat rețeta originală Coca Cola în 1885 – cea mai populară bătură nealcoolică de pe Pământ. Băutura a fost vândută pentru prima data la fântâna de apă carbogazoasă din Jacob`s Pharmacy (Farmacia lui Iacob) în Atlanta pe 8 mai, 1886. În anii de început ai companiei, rețeta Coca Cola a fost modificată de câteva ori.

Astăzi, produsul companiei Coca Cola este consumat la o rată de mai mult de un miliard de băuturi pe zi. Emblematicul brand american este recunoscut instant în tot globul și vândut în mai mult de 200 de țări. Pemberton este recunoscut pentru invenția băuturii și pentru contribuțiile aduse reformei medicale și chimiei.

CITAT:

„Fără o Coca-Cola, viața este de neconceput.”

– Henry Miller (scriitor american)

  1. GUSTAVE EIFFEL

ALEXANDRE GUSTAVE EIFFEL; (15 decembrie 1832 – 27 decembrie 1923) a fost un inginer francez care a conceput și supravegheat construcția turnului Eiffel în 1889. Gustave Eiffel a început să se specializeze în construcția cu metal după facultate, iar primele lui lucrări s-au concentrat pe poduri.

În 1879, inginerul șef al Statuii Libertății a murit, iar Eiffel a fost angajat să îl înlocuiască, continuând să conceapă scheletul metalic al construcției – construcția care urma să-i lase numele în istorie. Un turn de fier se alfă pe Champ de Mars în Paris. Turnul este cea mai înaltă construcție din Paris și cel mai vizitat monument cu plată din lume.

CITAT:

„Ar trebui să fiu gelos pe turn. Este mai cunoscut decât mine.”

  1. TOMAS BATA

(3 aprilie 1876 – 12 iulie 1932) a fost un antreprenor, fondator al companiei Bata Shoes –  una din cele mai mari companii multinaționale de retail. Bata a modernizat industria pantofilor prin producție modernă și retail la distanțe mari, iar compania a cunoscut o ascensiune impresionantă în producție și profit încă din primii ani de la apariție.

De-a lungul istoriei, compania Bata a vândut mai mult de 14 miliarde de perechi de pantofi și a fost premiată de Guinness World Record drept „Cel mai mare retailer și producător de pantofi”. Este văzut drept cel mai mare producător și retailer de încălțăminte și vinde aproximativ 140 de milioane de perechi pe an.

CITAT:

„Succesul nostru constă în a construi pe moștenirea noastră de valori și credințe.”

– Thomas G. Bata, președinte și nepot al fondatorului

  1. ALEXANDER GRAHAM BELL

(3 martie 1847 – 2 august 1922) a fost un om de știință de origine scoțiană, inventator și inginer, care este cunoscut pentru invenția primului telefon funcțional. Cu ajutorul averii adunate de pe urma telefonului, a putut să susțină carierelor altor oameni de știință.

Lui Bell i s-a acordat primul patent oficial pentru telefonul lui în martie 1876. Cu toate acestea a trecut mai târziu prin ani întregi de provocări legale legate de afirmația lui că ar fi singurul lui inventator, rezultând în cea mai lungă luptă pentru brevet din istorie.

Bell și-a continuat munca științifică tot restul vieții și s-a folosit de succesul și averea lui pentru a fonda centre de cercetare de-a lungul țării.

CITAT:

„Înainte de orice altceva, pregătirea este cheia succesului.”

– Alexander Graham Bell

  1. BERTHOLD KEMPINSKI

(10 octombrie 1943 – 14 martie 1910) a fost fondator al M. Kempinski & Co. Hotelurile Kempinski reprezintă cel mai vechi lanț de hoteluri de lux din Europa cu o istorie de mai bine de 100 de ani. Pentru că Berthold Kempinski și soția lui Helena nu au avut băieți, l-au rugat pe cumnatul lor, Richard Unger, să se alăture afacerii lor. El a adus o contribuție considerabilă la succesul și dezvoltarea companiei, curând a preluat și conducerea. Berthold Kempinski i-a dat compania cu condiția să păstreze numele Kempinski.

Hotelurile Kempinski operează momentan 75 de hoteluri de 5 stele în 30 de țări. Acest număr este în continuă creștere prin construirea de noi hoteluri în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia, fără a renunța la dorința lui Kempinski pentru exclusivitate și individualitate, demonstrând în acest fel capacitatea de extindere a lanțului de hoteluri.

CITAT:

„Mulțumesc Hotelului Kempinski pentru cea mai minunată ședere! De la început la sfârșit a fost o adevărată placer – o adevărată casă departe de acasă. Sper să revin într-o zi.”

– Rachel McAdams, actriță, 2012

  1. RUTH HANDLER

(4 noiembrie 1916 – 27 aprilie 2002) a fost o femeie de afaceri americană și inventatoare. A lucrat ca președintă a companiei de producție de păpuși Mattel Inc. și este cunoscută pentru rolul ei în promovarea păpușii Barbie – o păpușă lansată în martie 1959. Păpușa a fost numită Barbie după fiica lui Handler, Barbara. Barbie a fost una din primele păpuși care a avut o strategie de marketing bazată în principal pe reclame TV, care au fost copiate în întreaga lumea pentru alte jucării. Se estimează că au fost vândute mai mult de 1 miliard de păpuși Barbie în toată lumea, Mattel susținând că se vând 3 păpuși Barbie la fiecare secundă.

QUOTATION:

„Nu știam cum să conducem o afacere, dar aveam visuri și talent.”

– Ruth Handler

  1. MARIE CURIE

MARIE SKLODOWSKA CURIE; (7 noiembrie 1867 – 4 iulie 1934) a fost o fiziciană și chimistă de origine poloneză și franțuzoaică naturalizată, care a condus cercetări de pionierat în radioactivitate. A fost prima femeie care a câștigat premiul Nobel, prima persoană și singura femeie care a câștigat de două ori, singura persoană care a câștigat de două ori pentru mai multe științe și a făcut parte din moștenirea familiei Curie de 5 premii Nobel. A fost de asemenea prima femeie care a devenit profesor la Universitatea din Paris, iar în 1995 a devenit prima femeie care a fost înmormântată în Panteon, în Paris.

CITAT:

„Fii mai puțin curios de oameni și mai curios de idei.”

– Marie Curie

  1. NIKOLA TESLA

NIKOLA TESLA; (10 iulie 1856 – 7 ianuarie 1943) a fost un inventator sârbo-american, inginer electric, inginer mechanic, fizician și futurist, cunoscut în special pentru contribuțiile aduse modelului modern de sistem de alimentare cu energie prin current alternativ (AC).

Născut și crescut în Imperiul Austriac, Tesla a emigrat în Statele Unite în 1884, unde a devenit cetățean naturalizat. Cu ajutorul prietenilor care i-au finanțat și promovat ideile, Tesla a construit laboratoare și companii în New York pentru a dezvolta o serie de aparate electrice și mecanice. Motorul lui de inducție cu curent alternativ și invențiile de curent alternativ polifazic i-au adus o sumă considerabilă de bani. Tesla a condus o serie de experimente cu generatoare/oscilatoare mecanice, tuburi de descărcare electrică și radiografie cu raze X.

A construit și o barcă controlată wireless, prima din cele prezentate vreodată. Tesla a devenit foarte cunoscut ca inventator și ținea demonstrații ale realizărilor lui în laboratorul său pentru celebrități și patroni înstăriți și era apreciat ca bun prezentator ale acestora la conferințe publice.

CITAT:

„În secolul 21, robotul va lua locul pe care sclavul îl ocupa în civilizația antică.”

„Utilizarea cascadelor este cea mai economică metodă știută pentru a lua energie de la soare.”

– Nikola Tesla

  1. KARL BENZ

KARL FRIEDRICH BENZ (25 noiembrie 1844 – 2 aprilie 1929) a fost un designer german de motoare și automobile. Mașina cu motor Benz din 1885 este considerate prima mașină cu motor utilizabilă. A fost primul automobile care era concepută astfel încât să își genereze singură puterea, nu doar o diligență motorizată sau o trăsură trasă de cai. Din această cauză, lui Benz i s-a acordat patentul și este văzut ca inventatorul ei. Benz a început să își vândă vehiculul (promovată ca Benz Patent Motorwagen) în vara târzie a anului 1888, fiind primul automobile disponibil commercial din istorie.

CITAT:

„Evită popularitatea; are multe capcane și niciun beneficiu real.”

– Karl Benz

  1. LEONARDO DA VINCI

LEONARDO DI SER PIERO DA VINCI (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), mai popular ca Leonardo da Vinci sau doar Leonardo) a fost un învățat italian ale cărui arii de interes au inclus invențiile, pictura, sculptura, știința, muzica, matematica, ingineria, literature, anatomia, geologia, astronomia, botanica, scrisul, istoria și cartografia. A fost numit tatăl paleontologiei, icnologiei și arhitecturii și este considerat în toată lumea unul dintre cei mai mari pictori al tuturor timpurilor. Uneori I se atribuie invenția parașutei, elicopterului și tancului, întruchipa idealul umanist renascentist.

Născut în regiunea Florenței, Leonardo a fost educat în studioul celebrului pictor Andrea del Verrocchio. Leonardo a fost și este cunoscut în primul rând ca pictor. Printre lucrările sale, Mona Lisa este cel mai cunoscut și cel mai parodiat portret, iar Cina cea de Taină este cel mai reprodus tablou religios din toate timpurile. Desenul lui Leonardo, Omul Vitruvian, este văzut ca o emblemă culturală, fiind reprodus pe obiecte variate ca moneda euro, cărți și tricouri. Probabil ca 15 tablouri ale lui au supraviețuit.

Leonardo este apreciat pentru ingeniozitatea lui tehnologică. A conceptualizat mașini zburătoare, un fel de vehicul de luptă armat, puterea solară concentrată, o mașină de calcul și construcția cu cocă dublă. Unele din cele mai practice invenții ale lui Leonardo sunt astăzi prezentate ca modele funcționale în Muzeul lui Vinci. A făcut descoperiri substanțiale în anatomie, inginerie civică, geologie, optică și hidrodinamică, dar nu le-a publicat și nu a avut o influență directă asupra științei ulterioare.  Astăzi, Leonardo este considerat peste tot unul dintre cei mai talentați oameni în diferite domenii care a trait vreodată.

CITAT:

Arta nu este niciodată gata, doar abandonată.

Simplitatea este cel mai mare rafinament.

– Leonardo Da Vinci

Invitații din Olanda

  1. Nicăieri nu-i ca acasă

Sfârșitul anilor `50. Această femeie casnică americană trăiește visul american. Așa să fie oare?

A făcut un tort cu ajutorul emisiunii ei favorite de gătit de la TV. Dar este totul chiar atât de minunat? Te face să-ți dai seamă că nicăieri nu-i ca acasă.

  1. Basm

Această frumoasă zână a fugit dintr-un basm.

Se clatină ușor lăsând briza să se joace cu aripile ei.

3. Sirena

Sirenele apar în folclorul multor culturi din toată lumea, inclusiv în Orientul Apropiat, Europa, Africa și Asia. Primele legende au apărut în Asiria, unde zeița Atargatis s-a transformat în sirenă din rușine pentru că își omorâse iubitul. Sirenele sunt asociate uneori cu evenimente primejdioase precum inundații, furtuni, naufragii și înec.

4. Pizza Pronto

O comandă mare de pizza a sosit. Curierul caută o persoană care a comandat Pizza Quatro Stagioni.

Tu ai fost?

5. Statuia grecească

Această frumoasă statuie grecească ilustrează o zeiță greacă. Așa cum vezi și în Roma.

A dispărut din fântâna Trevi și a venit vara aceasta la Teatrul Masca.

6. Domnișoara McSnack

O fată drăguță neandertală (un om-maimuță) stă pe o grămadă de gunoi din snacks-uri.

7. Madonna înlăcrimată

Există multe povești în lume despre statuile Mariei, mama lui Iisus, care plânge.

Oamenii cred în miracole. Le dă speranță. Această statuie chiar poate să plângă atunci când e tristă. Tu crezi în miracole?

8. Pallas Athena

Pallas Athena era zeița olimpiană a înțelepciunii, a sfaturilor bune, a războiului, a apărării orașelor, a inițiativei eroice, a țesătoriei, olăritului și a altor numeroase meșteșuguri.

9. Dentistul impostor

Acest dentist medieval te poate ajuta cu problemele tale la dinți. Ia un loc.

Nu durează mult deloc!

10. Marilyn Monroe

O fată care îl are pe vino-ncoace, din anii `60. A fost amanta lui Kennedy și e faimoasă pentru că a cântat la ziua lui.

Bine ai venit! Între 30 mai și 5 iunie te așteptăm la Festivalului Internațional de Statui Vivante 2017. Pentru a vedea programul pe zile, apasă click pe imaginile de mai jos:

program FISV ziua 1program FISV zi 2,3 program FISV zi 4,5

program FISV zi 6,7

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate