CĂSĂTORIA

CĂSĂTORIA, după Nikolai Vasilievici Gogol

premiera  3 aprilie 2015

O întâlnire cu universul fantastic al lui Gogol este întotdeauna tulburătoare. Lumea lui cuprinde o varietate extraordinară de tipuri, situațiile în care apar personajele sunt uneori de-a dreptul stranii, un teribil vârtej le amestecă, la răstoarnă, le aduce în prim planul interesului sau le spulberă pentru o bucată de vreme pentru a le face să reapară, cucerind sufletul fiecărui spectator.

CĂSĂTORIA este un text fabulos. Se vorbește despre NIMIC cu o convingere, cu o disperare, cu o credință demnă de marile evenimente ale Lumii. Un bărbat crede ca a venit vremea să se însoare, toți cei din jur, de la pețitoarea pe care o trimite în cercetare și până la prietenul care își asumă el sarcina de a-l căsători îl îndeamnă, susțin ideea căsătoriei, fac tot posibilul ca ea să se întâmple. Femeia aleasă este chiar frumoasă, interesantă, o place și totusi ceva este mai presus de evidenta, veșnica sa îndoială, obișnuintă singurătății și cine mai știe ce alte elemente participă la marele nimic care se întâmplă, căsătoria în vorbe, clipa astrala a neputinței, a indeciziei, sau a refuzului înspăimântat de a face pasul decisiv. Lumea spectacolului se agită, este plină de mișcare și de sunete, un adevărat Babilon se bucură și se înspăimânta deopotriva, imaginile dintr-o realitate imediată se îmbină cu cele care străbat fie și pentru o clipă mințile protagoniștilor, sonoritatea stranie a unui cântec popular trece ca un laitmotiv vorbind despre unicitatea și singuratea unui copac de o frumusete rara, mesteacanul, aici simbolul miresei care nu se va nunti.

Umorul colosal al lui Gogol nu cunoaște limite, îmbrăcând adesea haina grotescului absolut. Dar oare nu aceasta este lumea în care trăim fiecare dintre noi? Nu cumva am trăit fiecare momente asemănătoare? Oare nu ne recunoaștem în ceea ce se întâmplă, în personajele care își trăiesc pe scenă atât de furtunos clipa aceasta? Lumea în care trăim astăzi este atât de pestriță, atât de agitată, atât de violentă, trăiește atât de periculos încât pare că poate fi caracterizată mai degrabă prin grotesc decât prin firesc și Gogol devine astfel un autor contemporan, unul care a înțeles cât se poate de exact cu ce se confrunta omenirea, unul care o caracterizează atât de precis încât nici nu mai este nevoie de o soluție salvatoare.

  CĂSĂTORIA de Gogol vorbește despre orice, despre argumentele pro și contra dar uită să vorbească despre dragoste căci dacă ar fi făcut-o probabil ca piesă nu ar fi existat. Este cât se poate de bine ca o lume marțiana, cu un sol pârjolit și lovit de toți asteroizii posibili stârnește râsul căci poate așa omenirea va înțelege de ce și cum trebuie acționat pentru a ne păstra în limitele vieții pe planeta albastră. Chiar dacă Gogol nu oferă soluții, situațiile create în piesa sa ar putea fi așezate la rubrica “așa nu” ceea ce ar presupune că drumul către “așa da” nu ar trebui să fie atât de greoi. Rămâne să vedem cât de regenerator este Râsul sau dacă el a putut să se sustragă marilor cataclisme morale cu care s-a confruntat omenirea și să rămână soluția înnoirii, soluția optimă pentru toate durerile oamenilor. Veți vedea, dumneavoastră spectatorii și ne veți spune și nouă, actorilor spectacolului, nu de alta dar, în această lume pășim laolaltă și ne confruntăm deopotrivă cu marile și micile ei provocări.

Distribuția:

Agafia Tihonovna – Cristina Panait
Arina Panteleimonovna – Dora Iftode
Feokla Ivanovna – Anamaria Pîslaru
Podkolesin – Robert Poiana
Kocikariov – Massimiliano Nugnes
Iaicinita – Aurel Sandu
Jevakin – Nicolae Pungă
Anucikin – Cosmin Crețu
Starikov – Valentin Mihalache
Stepan – Eugen Fetescu
Servitori – Ioana Rufu, Alexandru Floroiu, Oana Dragnea, Andreea Corneanu, Amalia Popa
Realizatori:
Regia – Mihai Mălaimare
Asistent regie – Emilia Manea
Scenografia și costumele -Anca Albani
Muzica – Gabriel Basarabescu
Asistent decor -Clara Crețu
Asistent costume și executare costume – Nedelescu Ioana, Francesca Cioancă, Raluca Elena, Anastasia Ionescu, Alina Velicu, Alexandra Zachi, Stefania Negoiîă
Asistent machiaj si costume – Tara Dobrovolschi
Coafura- Oana Pilaf

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate