ACUL CUMETREI GURTON

acul_01

 

Acul cumetrei Gurton

Muzical după un text din Teatrul Renaşterii Engleze

Traducerea: Leon Levitchi

(Durata spectacolului: 1h 45′)

Premiera  21 noiembrie 2008

Acul cumetrei Gurton (autor necunoscut) este o farsă în cel mai pur stil englezesc, deschizând drumul marilor comedii shakespeariene.

Cumătra Gurton (Olga Delia Mateescu) şi-a pierdut acul de cusut, o “scula pretioasa” in acele timpuri. Hodge (Mhai Malaimare), servitorul ei, disperat ca i s-au rupt pantalonii si vrand sa arate bine la intalnirea cu o frumoasa tarancuta, porneste o cautare turbata pentru a depista acul. Diccon (Aurel Sorin Sandu), haimanaua satului, simtind ca e vorba de ceva distractie si oaresce profit pentru el, îi şopteşte Cumetrei că vecina, carciumareasa Chat (Anamaria Pislaru) l-a furat, iar acesteia îi spune că Hodge şi Cumătra o acuză că i-ar fi furat un cocoş.

De aici un quiproquo prelungit, mânuit cu vervă şi ingeniozitate. Cauza iniţială a conflictului este repede uitată, se reaprind vechi certuri şi ranchiuni ascunse, iar linistitul sat englezesc este impartit in doua tabere, care poarta “lupte” aprige pentru restabilirea adevarului si gasirea acului.

Textul are un ritm extraordinar de alert, personaje pitoreşti, jocuri de cuvinte de un comic irezistibil şi o traducere deosebit de savuroasă (Leon Levitchi).

Mihai Mălaimare realizează un muzical modern ce degajă o ironie de cea mai bună factură, cu un limbaj scenic direct, axat pe actor, îmbinând perfect emoţia cu profesionalismul desăvârşit. Regizorul-interpret îi conduce cu un perfect simt artistic pe cei 27 de actori ai spectacolului, reuşind să ofere o imagine complexă a unei lumi cu maniere fruste, dar cu o imensă generozitate sufletească.

Muzica inspirată (acum şi pe CD!)  a tânarului compozitor Răzvan Diaconu amintind de marile muzicaluri de pe Broadway, precum şi versurile scrise de Mihai Mălaimare oferă partituri generoase actorilor, solicitându-le din plin calităţile vocale, demonstrând o dată în plus talentul şi profesionalismul trupei Teatrului Masca.

Coregrafia debordează de expresivitate: păstrând mişcările specifice dansurilor tradiţionale englezeşti, cărora le este adăugată amprenta sensibilităţii contemporane,Ioana Macarie creează adevărate bijuterii coregrafice în cheie comică.

Scenografia lui Puiu Antemir este deosebit de funcţională, creionând din câteva elemente sugestive, satul englezesc ân care are loc întreaga sarabandă a găsirii acului.

Costumele Undei Popp impresionează prin minuţiozitatea şi talentul cu care au fost concepute: viu colorate, realizate cu materiale deosebite, îşi vor găsi cu siguranţă locul într-un muzeu al costumului de teatru contemporan.

 Interzis copiilor sub 14 ani!!

Cumătra Gurton – Olga Delia Mateescu
Hodge – Mihai Mălaimare
Doamna Chat – Anamaria Pîslaru
Domnul Baylye – Sorin Dinculescu
Diccon – Aurel Sorin Sandu
Doctorul Rat – Viorel Păunescu
Tib – Ana Daponte / Alina Crăiță
Cock – Valentin Mihalache
Motanul Gib – Răzvan Teodorescu
Scapethrift – Andrei Drăgulescu
Chirstian – Haricleea Daniela Bădescu
În alte roluri: Alina Craiţa, Ionuţ Ghenu, Andi Gonczi, Eugen Fetescu, Emilia Manea, Delia Riciu / Ioana Rufu,Bianca Valea / Oana Dragnea ,Liana Pecican, Georgiana Vratiu, Graţiela Bădescu, Alexandru Rizescu / Massimiliano Nugness, Laura Borodan, Iosif Andreea, Adriana Bordeanu, Iulia Brezeanu/ Robert Poiană.

Realizatori:

Regia: Mihai Mălaimare
Scenografia: Puiu Antemir
Costume: Unda Popp
Coregrafia: Ioana Macarie
Muzica originală: Răzvan Alexandru Diaconu
Asistent scenografie: Sergiu Chihaia
Canto: Haricleea Daniela Bădescu
Lupte scenice: Ioan Albu
Asistenţi regie: Anamaria Pislaru, Valentin Mihalache

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate