Istoric

„A te apuca să scrii un scenariu este ca și cum pornești să construiești o casă fără să ai bani, fără să ai de niciunele, numai din dorința de a scăpa de ceva, de a avea ceva ce este numai al tău.”

La început a fost gestul… TEATRUL MASCA, vol. 1, 2010

Mihai Mălaimare

1990

Prima pagină din istoria noastră a fost scrisă pe 24 mai 1990, odată cu Hotărârea de Guvern pentru înființarea Teatrului Masca, teatru de gest, pantomimă și expresie corporală – singura instituție teatrală cu acest profil din România. Cu un program estetic bine definit, dar fără sediu, Teatrul Masca ia naștere din îndrăzneala și viziunea celor doi fondatori, regizoarea Anca Florea și actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

Vezi mai mult

1991-1996

Această perioadă aduce spectacole pivotale pentru identitatea Masca: „Mantaua” (regia și scenariul Mihai Mălaimare, 1991), „A murit moartea, măi!” (scenariul și regia Anca Florea, 1992), „Și a venit îngerul…” (scenariul și regia Anca Florea, 1994) sau „Concert de promenadă” (scenariul și regia Mihai Mălaimare, 1996).

În vara anului 1991, Masca susține primele spectacole stradale din România, jucate pe spațiul fostului Teatru Național, pe Calea Victoriei, și primele reprezentații de teatru în spitale – o premieră în România postbelică. Acesta este începutul unei tradiții de inițiative performative cu scop caritabil pentru case de copii, unități medicale, școli pentru copii cu deficiențe auditive și aziluri de vârstnici.

Vezi mai mult

1996-2004

Inaugurăm spațiul încă neamenajat al fostului Cinematograf „Pacea” cu premiera „Poveste de Crăciun” (decembrie, 1996). Spectatorii urmăresc spectacolul stând în picioare, încălziți prin intermediul unei sobe pe motorină, împrumutată. Până la finalul stagiunii 1996-1997, sediul din Militari este folosit pentru reprezentații, dar și pentru Festivalul Nasurilor Roșii, primul festival de clovni organizat în România, urmând ca în septembrie, la doi ani de la primirea sediului din Bd. Uverturii, să înceapă lucrările de consolidare și reamenajare. Astfel, Teatrul Masca se întoarce la prima sa scenă: strada.

Vezi mai mult

2005-2009

În anul 2005, începe mutarea în noul sediu din Militari. La 2 noiembrie, odată cu premiera spectacolului „Oglinda”, are loc deschiderea oficială deschiderea oficială a Teatrului Masca pe Bd. Uverturii, după 15 ani de activitate nomadă. În acest context, în doar câteva luni, sunt inițiate proiectele Festivalul Masca, Întâlnirile Teatrului Masca, Teatre din România în Turneu la Masca, Festivalul de Teatru European „Măști europene la… Masca” – activități care devin o tradiție a teatrului – și primul număr al ziarului lunar Masca, în ianuarie 2006.

Vezi mai mult

2010-2019

La 20 de ani de la înființare, Teatrului Masca i se oferă Ordinul Meritului Cultural în grad de Cavaler, categoria „Arta spectacolului”, urmând ca, 5 ani mai târziu, în 2015, să fie decorat cu Ordinul Meritului Cultural în grad de Ofițer.

Vezi mai mult

2020-2023

În timpul crizei pandemice, Teatrul Masca activează în sistem hibrid. Prima premieră a anului este „Arca lui Lenin”, jucată în regim mixt (atât live, cât și înregistrat) în aer liber. Această perioadă este marcată de astfel de producții: „Statuile mele, partea I – Bronz”, „Statuile mele, partea II – Nisip”, „Două jucării stricate” (scenariul și regia Mihai Mălaimare, 2020), dar și de un spectacol-film, jucate exclusiv online: „Cel mai greu e să vorbești despre tine” (scenariul și regia Anca Florea, 2020).

Vezi mai mult

2023-prezent

Numirea regizoarei Catinca Drăgănescu în funcția de manager interimar al Teatrului Masca la începutul stagiunii 2023-2024 marchează un punct de cotitură pentru instituția noastră. Astfel, ne aflăm într-un moment de reimaginare artistică, în care încercăm să ne redefinim specificul. Păstrând spiritul alternativ care a consacrat și a dat viață acestui teatru, virăm direcția spre un teatru de artă cu teme de actualitate, și ne propunem să devenim primul teatru ecologic din România.

Vezi mai mult