școala de teatru alternativ
#AltTeatru: Reboot(): Masca_Lab
Masca este mai mult decât o instituție. Este un laborator viu, unde teatrul se amestecă cu educația, cu spațiul public și cu grija pentru mediu. Nu ne-am definit niciodată doar prin estetică. Ci prin poziție. Prin curajul de a ieși din sală și de a intra în cetate.
Punem bazele primei școli de teatru alternativ din România și lansăm un apel deschis pentru artiste și artiști preocupați de formule neconvenționale, orientate spre inovație. Masca Lab: Școala de teatru alternativ presupune, pe lângă un showcase curatoriat de spectacole internaționale: patru module de ateliere susținute de artiști naționali și internaționali, o rezidență artistică, evenimente conexe de rețelizare și discuții libere despre teatru, și o școală a spectatorului alternativ.
open call-uri
Lansăm două open call-uri în vederea participării la Școala de teatru alternativ, unul pentru artiste și artiști care rezonează cu formule alternative de creație, și unul pentru spectatori interesați de altfel de spectacole.
- Open call pentru artiste și artiști alternativi: 9 iulie – 15 august (cu detalii mai jos)
- Open call pentru spectatori alternativi: în curând
@ artiști
4_module
story-telling & autoficțiune

Atelier #1
Perioadă: 3-5 septembrie
Coordonat de: Bogdan Georgescu (regizor, autor dramatic și activist social român stabilit în Germania)
Atelier #2
Perioadă: 24-26 septembrie
Coordonat de: Ahmed Ezzat Elalfy (performer, profesor universitar și regizor artistic, Egipt)
teatru
fizic

Atelier #1
Perioadă: 21-23 octombrie
Coordonat de: Donald Kitt (performer, trainer și instructor stabilit în Danemarca, co-creator al Primus Theatre, Canada)
Atelier #2
Perioadă: 27-31 octombrie
Coordonat de: Andrea Gavriliu (coregrafă, performer și lector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București)
teatru site-specific

Atelier #1
Perioadă: 9-11 septembrie
Coordonat de: Simone Mousset (coregrafă și co-directoare a Ballet National Folklorique du Luxembourg)
Atelier #2
Perioadă: 5-7 noiembrie
Coordonat de: Pino di Buduo (fondator și director artistic al Potlach Teatro, Italia)
teatru și tehnologie

Atelier #1
Perioadă: 7-9 octombrie
Coordonat de: Carla Meller (coordonatoare Akademie für Theater und Digitalität, Dortmund, Germania)
Atelier #2
Perioadă: 13-16 octombrie
Coordonat de: Cip Făcăeru (arhitect al spațiilor virtuale și augmentate, designer de experiențe imersive și interactive, co-fondator și director creativ al studioului Augmented Space Agency)
4_rezidențe_artistice
În urma atelierelor, va avea loc o rezidență artistică la Teatrul Masca. Participanții selectați vor forma patru echipe, coordonate de artiștii Andrea Gavriliu, Bogdan Georgescu, Andrei Măjeri și Bobi Pricop.
Fiecare echipă va realiza un demo performativ inspirat din descoperirile din timpul atelierelor. Propunerile rezultate vor fi prezentate în luna decembrie 2025, în cadrul evenimentului final pentru potențiali producători din mediul artistic public și independent, parteneri ai programului.
condiții_participare
- Vorbitori de limba engleză (întrucât o parte din ateliere vor fi susținute de artiști internaționali);
- Absolvenți de facultăți cu profil artistic sau cu experiență în domeniu;
- Disponibili pe toată perioada desfășurării atelierelor.
Cei interesați pot opta pentru unul sau mai multe module. Totuși, sunt eligibil/ă pentru rezidența artistică cei care se înscriu și participă la cel puțin două.
Termen limită: 15 august
@ spectatori
Mai multe detalii în curând.
Școala de teatru alternativ
Organizator: Teatrul Masca
Parteneri: Teatrul Basca, Centrul Național al Dansului București, Creart și Teatrelli București, Reactor de creație și experiment, Teatrul Metropolis, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, AICT.Ro, Akademie für Theater und Digitalität Dortmund, Augmented Space Agency, Goethe-Institut, Mergem la Teatru, TVC Agency, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București
Parteneri media: Daily Magazine, LiterNet.ro, Matca Literară, Radio România Cultural, România Pozitivă, scena.ro, Teatrul Azi
Proiectul este realizat de către Teatrul Masca și co-finanțat de AFCN.
Acest proiect nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele lui pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
