Festivalul Internaţional de Statui Vivante, ediţia a IV-a (2014)

Ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de  Statui Vivante a avut loc în perioada 7-9 iunie 2014 în Parcul Herăstrău.

Ediţia aceasta a marcat un moment cu totul special, intrarea în competiţia statuilor a actorilor Teatrului Masca, prezenţi nu numai în spectacolele realizate în stilul living statues, în număr semnificativ şi anul acesta, dar şi în numere speciale de statui vivante. Spaţiul dintre Intrarea Charles De Gaulle şi Expo Flora a fost populat de cele 23 de statui şi grupuri statuare Masca şi cele 10 ale invitaţilor străini, mulţi dintre ei campioni naţionali sau mondiali ai stilului. Partea aceasta a parcului Herăstrau a vibrat într-un mod cu totul special în zilele de 7-9 iunie, căci statuile, aidoma unor cutii muzicale  și-au  urmat destinul trăind cu pasiune fiecare povestea sa. Spectatorii s-au aflat ca într-un muzeu în care, noaptea, exponatele au prins viaţă şi au vorbit toate deodată, fiecare cu fiecare şi toate deopotriva cu voi, spectatorii.  A fost o sarabandă a poveştilor, care mai de care mai frumoase, a clinchetelor de glasuri venite parcă dintr-o lume paralelă, a bucuriei de a fi, pentru câteva clipe sau minute în atenţia voastră şi a lumii întregi.
Această ediţie, a fost  una cu totul excepţională!

 

PARTENERI FISV2014
PARTENERI FISV2014

Participanţi români

STATUI VIVANTE / GRUPURI STATUARE  prezentate în cadrul festivalului de actorii şi colaboratorii Teatrului Masca

LILIACUL ( Alina Craita si Sorin Dinculescu)

În primăvara lui 1854, pentru nespusa bucurie a ofițerilor ruşi, soseşte la Bucureşti Rose Pompon care dorea să deschidă o parfumerie sau să treacă de-a dreptul în Rusia, nici ea nu ştia prea bine. Ca să obţină paşaportul, trebuia să ceară o audienţă la Feldmaresalul Paskevici. După 12 ore petrecute cu el, Rose primeşte pasaportul şi o floare de liliac pe care o păstrează ca suvenir.

MARY POPPINS ( Anamaria Pislaru si Valentin Mihalache)
 
 Marry Poppins dansează cu prietenul ei, Bert în timp ce se gândesc la cel mai lung cuvânt ,,supercalifragilistcexpialidousen,,
 

GHICITOAREA ( Dora Iftode si Ioana Rufu)

În anii  30, pe o bancă din Grădina Cismigiu, o duduie îşi căuta partea şi norocul la o ghicitoare. Ceea ce caută găseşte.

ANTICARUL ALCALAY ( Nicolae Punga)

În Bucureştiul anilor interbelici pe malurile damboviţei era văzut un anticar pe  numele sau Alcalay, care iubea cărţile ca pe copii săi şi fie că le cumpăra sau vindea, fie soare , fie vânt, fie ploaie sau ninsoare, privirea lui strălucitoar părea a spune: Ehei, oameni buni, cărţile sunt ca nişte oameni..!

LICEENII ( Emilia Manea si Cristian Neacsu)

În 1940, în Grădina Cismigiu liceenii de la Lazar îşi spuneau ,, Te iubesc,, la adăpostul bătrânilor copaci şi printre rotocoalele de fum ale primelor ţigări!

RICHARD al III-lea (Laura Borodan si Bogdan Angelescu)

Cea mai teribilă înfruntare din tot teatrul lui Shakespeare, Richard al III-lea şi Lady Ann!

ROMEO SI JULIETA ( Amalia Popa si Alex Robu)

Romeo şi Julieta, sau bucuria de a se sorbi din priviri

LACĂTELE DRAGOSTEI (Oana Dragnea si Eugen Fetescu)

Doi tineri îşi declară iubirea şi prind un lacăt în gardul teatrului. Povestea lor va fi nemuritoare precum teatrul! Făceţi şi voi la fel!

TANGO ( Laura Dumitrascu Duica si Aurel Sandu)

Tangoul este dansul sufletelor alese, al curtoaziei și generozității, te face să te ridici deasupra propriei condiții, să-ți învingi temerile, spaimele, şi să plutești cu puterea gândului pe aripile muzicii!

CEZAR ( Cosmin Cretu)

Cezar se plictiseşte într-o dimineaţă însorită, se bărbiereşte, savurează prospeţimea unui after save cu totul special şi face o baie de mulţime înainte de a se întâlni cu Soarta!

BEȚIVUL ( Razvan Teodorescu)

,, Prunele brumate foarte s-au facut rachie bună, care sună în butoaie şi , de-o bei în cap îţi sună ,, ( Mircea Micu)

PIRAȚII DIN CARAIBE ( Massimilian Nugnes si Robert Poiana)

Un duel pe viaţă şi pe moarte între doi luptători care sunt de altă parte a baricadei poate duce la prietenei!

ȚIGANCA ( Haricleea Badescu)

Descinsă parcă dintr-un tablou  Ţiganca noastră ghiceşte în ghioc, în cărţi, în palmă, vinde flori şi încearcă să trăiască!

PĂLĂRIERUL ( Andrei Dragulescu)

Coborât din fascinanta ,,lume a minunilor,, în care se plimba Alice, Pălărierul stă pe gânduri şi pare că priveşte dincolo de timp!

FALSTAFF ( Sebastian Chita)

Falstaff, singur, călare pe butoi, tânjeşte după compania tuturor doamnelor şi prietenilor săi. Vor dori spectatorii să-i ţină de urât?

PARDESIELE  ( Virginia Vasilache, Maria Pantoianu, Sabina Mitrea)

Oamenii pot fi confundaţi, adesea cu hainele pe care le poartă.  Nişte ,, pardesie,, pot vorbi despre oamenii care le îmbracă, despre obiceiurile lor, despre relaţiile lor cu ceilalţi oameni, transfomandu-se uneori în chiar oamenii pe care îi ascund.

STATUILE ( Georgiana Vratiu si Andreea Corneanu)

Două statui se plictisesc pe soclurile lor şi se bucură teribil atunci când vizitatorii muzeului au timp sî le privească!

BICICLISTUL AURIU ( Antonio Minca)

Un biciclis auriu îşi plimbă bicicleta aurie într-o lume pe care, pentru el, este la fel de aurie

SAMURAIUL ( Madalin Mladinovici)

Un samurai singuratic pare a se lupta cu propriile aminitiri ale unor bătălii trecute!

COȘARUL ( Daniel Nitoi)

Un coşar coboară din lumea Bucureştilor interbelici şi priveşte trecătorii de astăzi cu oarecare uimire!

 COANA CHIRIŢA ( Ana Maria Ionita, Mihaela Albu, Alexandru Floroiu)

Coana Chiriţa, nepoata sa Luluţa pe care vrea să o mărite cu Gulita, odrasla dumisale, se pregătesc să plece la Ieşi, acolo unde, după obiceiurile vremii, toată lumea fumează, femei, bărbaţi deopotrivă, ceea ce ar justifica faptul că mai toţi sunt nişte … înfumuraţi!

ALERGATORUL ( Ionut Sivu -Daponte)

Un om cu o gentuţă aleargă disperat să prindă şi această ediţie a Festivalului. O va ajunge pentru că este însăşi sigla festivalului!

ÎNGERUL ( Marina Plesa)

Un înger imens cu aripi mari plutește printr-o ploaie de planete și stele ale unei Căi Lactee nesfârșite.

CARIATIDELE ( Cezara Panulescu,Mladinovici Craita, Florentina Panait)

Trei cariatide sugubețe  își părăsesc pentru câteva clipe destinul de a purta pe cap greutatea imensă a cladirii. Se hotărăsc deodată să coboare în mijlocul trecătorilor, cu care încep un dialog absolut încântător

 

Participanţi straini

SILENCIO TEATRO ( Italia) 

 SILENCIO Teatro efectuează cercetări prin forme expresive, care combină teatrul și mediul, cu intenţia de a încuraja dialogul creativ între spațiul urban și munca artistică.  Performanțele sale itinerante s-au născut din acest concept și au fost prezentate la numeroase festivaluri importante din Rusia, Polonia, Republica Slovacă, Italia, Olanda, Belgia ș.a.

 Semne albe : Câteva statui acoperite cu clei din cap până la picioare, sunt lăsate să rătăcească pe aleile parcului Herăstrău pentru a-și întâlni publicul. Statuile vii vor provoca curiozitate, uimire, frică sau amuzament pentru trecători, creând momente de comunicare de o rară intensitate.

BART FASEUR  – Compania LIVING SCULPTURE BEELD THEATER (NL)

Este o companie de teatru înfiinţată în 1994, în Olanda. Compania este reprezentată de actorul Bart Faseur.
Cameramanul: Cu aparatul său de filmat, Cameramanul abia așteaptă să-și folosească aparatul. Plăcerea cea mai mare este să filmeze oameni obișnuiți. Acesta profită de spectatorii strânși în jurul său  îi  aranjează într-o poziție care să-i placă. Apoi  pornește aparatul. Când se oprește, publicul, devenit actor pentru câteva minute în filmul făcut de Cameraman, își reia rolul său, iar Cameramanul se asează din nou să aștepte alți spectatori dornici să devină vedete.Personajul este inspirat de faimosul cameraman din Nijmegen. Acest spectacol a fost creat la cerinţa primăriei din Nijmegen.

MINCO RICHARD & RENSKE POLMANCompania BEELDJE.NL (NL)
Este o companie de teatru profesionist specializată în teatru de Stradă şi Statui Vivante. Înfiintata în 2001, compania are o echipă de 15 artisti care prezintă cu umor, emoţie şi expresivitate spectacole şi personaje de neuitat. Anul acesta compania este prezentă la festivalul din Bucuresti cu artiştii Richard Minco şi Renske Polman
Mr and Mrs Edison: Aceasta este un grup de statui vivante reprezentându-i pe  Thomas Alva Edison, inventatorul becului electric şi soţia sa. Când cuplul se sărută, sau cineva se apleacă asupra becului, acesta se aprinde. O statuie romantică.  În anul 2008 a câştigat Premiul II la Campionatul Național Olandez.

KRIST DOO  – Compania TOTAL THEATER (NL) 

Este o companie de teatru importantă din Olanda, specializată în organizări de evenimente şi festivaluri, cu artişti profesionişti ce prezintă spectacole de statui vivante, musicaluri, comedii, teatru fantastic, spectacole create dinainte sau la cerere, cu specific cultural sau cu ocazii speciale. La Bucureşti compania este reprezentată de  artistul Krist Doomerenik
MOROCĂNOSUL: Fie că e soare sau plouă, acesta nu e multumit niciodată. Chiar dacă surprinde prin morocăneala sa, statuia vivantă  este plină de umor, iar caracterul său răutăcios îi amuză  grozav pe spectatori.

Creat în 2012, personajul a câştigat mai multe premii: Premiul I la Campionatul de statui din Borne, 2012, Premiul Publicului la Campionatul Naţional Olandez din Valkenburg, 2012,  Premiul I categoria varietăţi la NK Living Statues în Valkenburg, 2012 şi Premiul II la Campionatul de Statui Vivante in ‘s Hertogenbosch, 2012

LEVEND THEATER (NL)cu spectacolele:

Odorul mamei: O mamă fermecătoare  se mândrește cu copilul ei și împărtășește cu publicul  dragostea pentru acesta. În 2011 a câștigat Premiul Publicului la Campionatul Național Olandez pentru profesioniști.

Legătură nereușită : Un majordom cu un aparat de telefon clasic încearcă într-una să intre  în legătură telefonică cu cineva. Dar  în loculpersoanei pe care o caaută , îi vor răspunde mereu doar oamenii … din public.   În anul 2010 obține Diploma Pentru Estetica la Campionatul Național Olandez pentru profesioniști .

Magicianul: Acest bătrân magician vine dintr-o veche poveste. Cu bagheta sa fermecată și globul său care dezvăluie ținuturi minunate îi va încânta pe cei mici dar, și pe cei mari.

Culegătorul de scoici: O replică minunată a statuii originale din YERSEKE. Cu cizmele de cauciuc în picioare și cu coșul plin el prezintă vechea meserie a culegătorului de scoici.

Regina Fluturilor: Avand ca pateneri fluturii cei jucăuși ,venită ea însăți în zbor dintr-o poveste plină de farmeec , Regina Fluturilor este gata să vă seducă cu personalitatea ei minunată.

MARICEL HARABAGIU (UK) 

Fotbalistul”.

Creată şi  prezentată prima oară în Belfast în 2010 cu ocazia unui eveniment de comemorare a marelui futbolist irlandez GEORGE BEST.

 

SAMBATA 7 IUNIE

ora 17.00-17.40, 18.00-18.40, 19.00-19.40

CEZAR, LICEENI, GHICITOAREA, ANTICARUL ALCALAY, BE’TIVUL, TANGO, MARY POPPINS, LILIACUL

ora 17.00-17.40, 18.00-18.40, 19.00-19.40, 20.00-20.40

COANA CHIRITA, LACATELE DRAGOSTEI, RICHARD al-III-lea, PIRATII DIN CARAIBE, BICICLISTUL AURIU

ora 17.10-17.50, 18.10-18.50, 19.10-19.50, 20.10-20.50

STATUILE, PARDESIELE, ROMEO SI JULIETA, COSARUL, CARIATIDELE, SAMURAIUL

ora 17.20-18.00,18.20-19.00, 19.20-20.00, 20.20-21.00

OMUL CU VALIZA, INGERUL, FALSTAFF, TIGANCA, PALARIERUL

ora 21.00 FIOR D’ AMOR IN BUCURESCI

***

DUMINICA 8 IUNIE

ora 16.00- 16.40, 17.00-17.40, 18.00-18.40, 19.00-19.40

PIRATII DIN CARAIBE, COANA CHIRITA, BETIVUL, RICHARD al III-LEA, SAMURAIUL, TIGANCA

ora 16.00-16.40, 17.00-17.40, 18.00-18.40, 19.00-19.40, 20.00-20.40

FALSTAFF, COSARUL, INGERUL, PALARIERUL

ora 16.10-16.50, 17.10-17.50

LICEENII, LILIACUL, ANTICARUL ALCALAY, TANGO, MARY POPPINS, GHICITOAREA, SASUL MATHIAS BRODY, LACATELE DRAGOSTEI

ora 16.20-17.00, 17.20-18.00, 18.20-19.00, 19.20-20.0, 20.20-21.00

STATUILE, PARDESIELE, ROMEO SI JULIETA, CARIATIDELE, BICICLISTUL AURIU, OMUL CU VALIZA

ora 16.30-17.10, 17.30-18.10, 18.30- 19.10, 19.30-20.10

REGINA FLUTURILOR – Levend Theater, Olanda

ora 16.35-17.15- 17.35-18.15, 18.35-19.15, 19.35-20.15

CULEGĂTORUL DE SCOICI, Levend Theter, Olanda

ora 16.40-17.20, 17.40-18.20, 18.40-19.20, 19.45-20.20

MAGICIANUL – Levend Theater, Olanda

CAMERAMANUL – Living Sculpture Beeld Theater, Olanda

ora 16.45-17.25, 17.45-18.25, 18.45-19.25, 19.45-20.20

FOTBALISTUL – Maricel Harabagiu, UK

LEGĂTURĂ NEREUȚITĂ- Levend Theater, Olanda

ora 16.50-17.30, 17.45-18.25, 18.45-19.25, 19.45-20.25

ODORUL MAMEI –  Levend Theater, Olanda

DOAMNA si DOMNUL EDWISON – Beeldje.nl, Olanda

ora 17.15-17.45, 18.05-18.35, 18.55-19.25, 19.45-20.15

MOROCANOSUL – Total Theater, Olanda

ora 17.35-18.15, 20.00-45

SEMNE ALBE – Silencio Teatro, Italia

ora 19.00 – STATUILE – Teatrul Masca

ora 20.45 – PARCUL – Teatrul Masca

***

LUNI 9 IUNIE

ora 16.00-16.40, 17.00-17.40

LACATELE DRAGOSTEI, PIRATII DIN CARAIBE

ora 16.00-16.40, 17.00-17.40, 18.00-18.40, 19.00-19.40, 20.00-20.40

COANA CHIRITA

BETIVUL

RICHARD al III lea

SAMURAIUL

ora 16.10-16.50, 17.110-17.50

CEZAR, LICEENII, LILIACUL, ANTICARUL ALCALAY, TANGO, MARY POPPINS, GHICITOAREA

ora 16.10-16.50, 17.10-17.50, 18.10-18.50, 19.10-1950, 20.10-20.50

STATUILE, PARDESIELE, ROMEO SI JULIETA, CARIATIDELE, BICICLISTUL AURIU

ora 16.20-17.00, 17.20-18.00, 18.20-19.00, 19.20-20.00, 20.20-21.00

OMUL CU VALIZA, INGERUL, FALSTAFF, TIGANCA

ora 16.30-17.10, 17.30-18.10, 18.30- 19.10, 19.30-20.10

REGINA FLUTURILOR – Levend Theater, Olanda

ora 16.35-17.15- 17.35-18.15, 18.35-19.15, 19.35-20.15

CULEGĂTORUL DE SCOICI – Levend Theter, Olanda

ora 16.40-17.20, 17.40-18.20, 18.40-19.20, 19.45-20.20

MAGICIANUL – Levend Theater, Olanda

CAMERAMANUL – Living Sculpture Beeld Theater, Olanda

ora 16.45-17.25, 17.45-18.25, 18.45-19.25, 19.45-20.20

FOTBALISTUL –  Maricel Harabagiu, UK

LEGĂTURĂ NEREUȘITĂ-  Levend Theater, Olanda

ora 16.50-17.30, 17.45-18.25, 18.45-19.25, 19.45-20.25

ODORUL MAMEI-  Levend Theater, Olanda

DOAMNA si DOMNUL EDWISON- Beeldje.nl, Olanda

ora 17.15-17.45, 18.05-18.35, 18.55-19.25, 19.45-20.15

MOROCANOSUL- Total Theater, Olanda

ora 17.35-18.15, 20.00-45

SEMNE ALBE – Silencio Teatro, Italia

ora 18.10-18.50, 19.10-19.50

CEZAR

ora 19.00 – PIERROT LUNATECUL -Teatrul Masca

ora 21.00 – O NOAPTE FURTUNOASA – Teatrul Masca

 

 

 

 

 

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate