Departe de centru, Aproape de oameni

 

Sub sloganul “Teatru, dans, muzică în #cartier”, proiectul Departe de centru, Aproape de oameni a fost inițiat pentru a oferi celor care locuiesc în cartierele dormitor aflate în proximitatea sediului nostru (Cartierele Militari, Crângași, Drumul Taberei și Giulești) șansa de a vedea într-un cadru prietenos și fără a trebui să se ducă până în centru, o suită de spectacole prezentate de instituțiile culturale bucureștene, atât de cele subvenționate de P.M.B., cât și de cele independente sau subvenționate de Ministerul Culturii etc.

Evenimentul, unicat, reprezintă un model de implementare în Capitala României a Strategiei Culturale a municipiului București 2016-2026, fiind rezultatul efortului comun și colaborării dintre teatrele aparținând de Primăria Municipiului București și cele independente, toți participanții renunțând la o parte din concediul tradițional dintre stagiuni pentru a oferi spectacole locuitorilor din București.

Construind mai departe pornind de la succesul primei ediții a acestui proiect, anul acesta se desfășoară ediția a doua.

Spectacolele vor avea loc în Amfiteatrul în aer liber de la sediul Teatrului Masca, accesul fiind permis cu respectarea normelor sanitare în vigoare la datele reprezentațiilor (în prezent acestea presupun purtarea măștii pe întreaga durată a spectacolelor, intrarea în spațiu fiind permisă după măsurarea temperaturii, fără dovada vaccinării COVID-19).

Evenimentul se adresează publicului adult (16+).

***IMPORTANT: În caz de ploaie, se aplică următoarele reguli:

– dacă ploaia începe înaintea orei de spectacol, reprezentaţia se reprogramează, biletele rămânând valabile. Spectatorii pot opta și pentru restituirea banilor pe bilete sau pentru schimbarea acestora pentru un alt spectacol al aceluiași teatru (inclus în programul proiectului Departe de centru, aproape de oameni);

– dacă ploaia începe în timpul reprezentaţiei, spectacolul se poate întrerupe și relua, în funcție de condițiile meteorologice. Dacă reluarea nu este posibilă, iar spectacolul se suspendă, acesta nu se reprogramează și nici nu se rambursează costul biletului.

Din 2015, statuia Lacătele Dragostei (Romeo și Julieta pe bancă) – lucrare a sculptoriței Reka Csapo Dup – îi întâmpină pe toți cei care vin la spectacolele Teatrului Masca sau care doar se opresc să aștepte în stația de autobuz cu același nume.

Stranie pentru cei care se așază la ceasuri târzii fără băgare de seamă lângă ea, seducătoare pentru cei care îi descoperă delicatețea, statuia urbană ascunde o poveste mult mai veche. Cei doi îndrăgostiți înfățișați de statuie nu poartă neapărat nume și poate că este mai bine așa, poate că ne este astfel mai ușor nouă, celor care îi privim, să ne regăsim în ei. Pentru că nu există cineva dintre noi – indiferent de vârstă sau de locul în care a crescut – care să nu fi iubit măcar o dată atât de puternic încât să creadă, la momentul respectiv, că iubește pentru toată viața.

Ei, cei de pe bancă, sunt doi tineri care s-au născut și au crescut în cartierul Militari, care s-au iubit curat și puternic, care au prins pentru prima oară două lacăte în ceea ce este acum gardul Teatrului Masca. Lacătele s-au adunat de-a lungul anilor, pe măsură ce alți și alți îndrăgostiți – care le știau sau nu povestea – au simțit nevoia să își lege jurămintele de lacătele prinse în gard. Ei doi au continuat să rămână tineri, mărturisind printr-o neîntreruptă îmbrățișare că iubirea adevărată nu moare niciodată.

Atunci când pleci din sală sau din amfiteatrul de la Masca, acordă-ți un răgaz de câteva clipe ca să îi privești. Nu te lăsa păcălit de tăcerea lor. În îmbrățișarea lor și în lacătele prinse pe panoul din spatele lor vei descifra povestea de iubire a doi copii ai acestui cartier.

Și încă ceva! După ce asculți, prinde și tu un lacăt în gard. În acest fel, tu și persoana iubită veți face parte, în acel moment, din poveste. E atât de simplu!

În curând

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate

Un proiect dezvoltat de Superior Media