NEGUȚĂTOAREA DIN VENEȚIA

afis shylock

 

     Neguţătoarea din Veneţia , un spectacol de commedia dell arte inspirat din povestea lui ”Gianetto”, de Ser Giovanni Fiorentino şi din piesa ” Neguţătorul din Veneţia”, de W. Shakespeare.

 

premiera  1 februarie 2014

 

 Interzis copiilor sub 14 ani!!

 

Intriga este preluată din povestea lui Gianetto, inclusă în Pecorone – o colecție de 50 de povestiri scurte de Ser Giovanni Fiorentino, despre care nu știe nimeni nimic cu certitudine. Această lucrare, alcătuită după modelul Decameronului lui Boccaccio, este datată în 1378. A circulat întâi în manuscris, apoi a fost tipărită în 1558 la Milano, și de aici preluată de William Painter în Palace of Pleasure. Shakespeare urmează îndeaproape intriga italiană, cu câteva diferențe notabile.

Porţia este un personaj mai puțin vulgar în raport cu sursa italiană și autorul britanic înlocuiește povestea ei cu motivul alegerii unei lădițe, un motiv recurent în literatura italiană. Povestea fiicei evreului, absentă la Pecorone, este de asemenea introdusă de Shakespeare. Dar adevărata noutate constă în reelaborarea personajului lui Shylock. În povestea italiană, Shylock reprezintă arhetipul iudeului avar, creditorul crud și fără scrupule ce trebuie să fie la un moment dat pedepsit și batjocorit. Shakespere, în schimb, evidențiază resorturile umane și sociale care stau la baza acestei cruzimi, ca urmare a discriminării și a modului josnic în care evreii sunt tratați. Monologurile sale conțin adevăruri valabile chiar și astăzi, adevăruri despre modul în care sunt tratați ,,cei diferiți”, și cum acest tratament este începutul tuturor formelor de persecuție.

În reinterpretarea pe care o propunem, am preluat o parte din intriga poveștii lui Giannetto dar și elemente din varianta lui Shakespeare. Poetica nemuritoare a lui Shakespeare și mecanismele inconfundabile din Commedia dell Arte – costumele, măștile, jocurile bazate pe confuzii de limbaj și situație, fascinantele lazzi, ritmul – oferă șansa unei interpretări cu totul noi. NEGUȚĂTOAREA DIN VENEŢIA reprezintă o poveste inedită despre inteligența și viclenia feminină și despre cum acestea pot ieși învingătoare într-o lume de bărbați. ( Michele Modesto Casarin)

 

Pret bilet  achizitionat de la casa de bilete Sector A  – 35 lei /  Sector B – 25 lei / Sector C – 20 lei
Pret bilet achizitionat online  Sector A – 30 lei / Sector B – 20 lei/ Sector C– 15 lei

          Reducere elevi și studenti 75% in limita locurilor disponibile

 

Cilla Contarini, neguțătorea văduvă – Anamaria Pislaru

Portia, fiica sa – Oana Dragnea

Shylock, evreul bogat – Sorin Dinculescu

Viola cunoscută ca Bassanio – un nobil veneţian – Dora Iftode

Mortea (păpuşă) – Laura Dumitraşcu Duică

Regia –  Michele Modesto Casarin

Asistent de Regie – Manuela Massimi

Costume – Licia Lucchese

Scenografie şi măşti – Stefano Perocco di Meduna

Selecția și elaborarea imaginii proiectate – Licia Lucchese

Croitorie – Sonia Marianni, Caterina Volpato

Lupte scenice – Ioan Albu

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate

Un proiect dezvoltat de Superior Media