GARA

 

Moartea a 2942 de oameni este statistică. Moartea fiecărui om, dintre aceștia, este o tragedie irecuperabilă.

În data de 4 aprilie 1944, în urma bombardamentului aviației anglo-americane asupra Bucureștiului, bilanțul oficial consemnează un număr de 2942 de morți, peste 4000 de răniţi și peste 55.000 de oameni care au rămas fără adăpost.

În regia lui Mihai Mălaimare, spectacolul “GARA” surprinde ultimele ceasuri de normalitate într-un colț al Capitalei din acea zi, de la simularea de alarmă din jurul orei 11.30, până la fatidicul moment în care orologiul din Gară arăta 13.45 și prima bombă șuiera în căderea sa inutilă, deasupra unor oameni cu totul nevinovați.

13 destine se intersectează pe scenă și tot atâtea personaje. Individuale prin traseele unice care le-au adus aici, în acest moment, și universale prin cumplitul anonimat  în care istoria le-a îmbrăcat. În locul lor, al clovnului, al cerșetorului de zâmbete, al soldatului, al chelneriței, al fiecăruia dintre ei, putea fi oricare dintre restul de 2929, a căror poveste s-a terminat în acea zi. Ultimele momente din viața acestor personaje nu sunt altceva decât un exercițiu de echilibristică, între resorturile interioare care îi animă și semnele ciudate care le vorbesc, la fiecare pas, că ceva straniu urmează să se petreacă.  Conturate migălos și identificate prin gesturi semnificative, cele 13 personaje rămân, pentru un ochi lucid care privește de deasupra, repere provizorii ale umanității. În ceea ce îi face pe ei indivizi, regizorul privește ca într-o oglindă adâncă, din care scoate la iveală întocmai acea emoție care face diferența între statistică și tragedie

Distribuție

Laura Dumitrașcu-Duică – Mama

Agnes Muschici – Copilul

Petru Marginean – Soldatul

Cristina Panait – Domnișoara

Alina Crăiță – Doamna

Valentin Mihalache – Domnul

Sorin Dinculescu – Cerșetorul de zâmbete

Mihai Mălaimare – Clovnul Marcelino

Anamaria Pîslaru – Femeia de serviciu 

Daciana Voinescu – Chelnerița

Dora Iftode – Cântăreața de operă 

Sonia Kalman  – Nebuna

Alexandru Cruceru – Fotograful / Șeful de gară 

Realizatori

Regia și scenariul: Mihai Mălaimare

Scenografia: Ana Stanciu

Decor: Puiu Antemir

Asistent decor: Cosmin Stancu

Coregrafia: Mariana Gavriciuc

Muzica: Răzvan Alexandru Diaconu

Canto – Ana Dubyk

Parteneri si colaboratori:

Politica de cookie | Politica de confidentialitate

Un proiect dezvoltat de Superior Media